17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialSejur estival pe patru roti

Sejur estival pe patru roti

»  Preturile practicate de hotelieri pe litoralul romanesc  ii determina pe multi sa se gandeasca serios la cumpararea unei rulote.

» Pe langa avantajele evidente, metoda aceasta de turism prezinta si o serie de minusuri.

Cu o capacitate ce variaza intre doua si sase persoane, rulotele ofera absolut toate conditiile unei camere ieftine de hotel, bineineteles, la dimensiuni ceva mai mici. Baie, bucatarie, apa calda, televizor, chiar si aer conditionat. Achizitionate la mana a doua, rulotele importate din Vest au preturi incepand de la 1.800 euro. O data cu integrarea in Uniunea Europeana, importul de rulote, considerate vehicule, si deci necesitand inmatriculare, a crescut considerabil. Exista firme specializate care comercializeaza rulote, le inscriu si acorda garantie. In cazul autorulotelor, respectiv camionetelor, care au propriul motor si pot fi conduse, preturile sunt de cateva ori mai mari. O alta varianta este inchirierea rulotelor. Tarifele sunt asemanatoare cu cele practicate de firmele rent a car si variaza in functie de tip, marime si dotari.

 

Principalul avantaj, pe langa costul redus, al utilizarii rulotelor este libertatea de miscare. Nu mai trebuie sa cari bagajele la hotel, sa verifici daca camera este curata, sa stai la coada la receptie sau sa ai grija rezervarii sau cautarii unui loc de cazare. Pe litoral s-au dezvoltat locatii speciale pentru rulote. Incepand cu Navodari, Mamaia, Eforie si pana in sud, la Vama Veche, turistii au la dispozitie campinguri. Considerate cu mult in urma locatiilor similare din vestul europei in privinta confortului si a dotarilor, acestea ofera totusi un minimum de dotari pentru ca vacanta sa fie placuta. Tarifele pentru parcarea masinii si a rulotei  sunt in jur de 30 lei vechi pe zi, jumatate din suma reprezentand cazarea propriu- zisa iar restul taxa pentru conectarea la energie electrica.  La acestea se adauga intre 15 si 20  de lei pentru fiecare persoana. In cazul unei rulote de doua persoane, costul unei nopti petrecute la mare atinge 60 RON, suma ce reprezinta o treime din tariful unei nopti petrecute la un hotel in varf de sezon.

Consumul de carburant, 50% mai mare
Greutatea unei rulote incepe de la 700 de kilograme si creste direct proportional cu lungimea, numarul de pasageri si confortul. Potentialii cumparatori ai unei rulote trebuie intai sa verifice cartea tehnica a propriului autoturism, care va tracta "casuta pe roti", si apoi sa opteze pentru o anumita varianta de rulota. Nimic nu este mai neplacut decat un sejur inceput cu nervi din cauza unui motor suprasolicitat din cauza unei rulote mult prea mari comparativ cu masina care o remorcheaza. Cei aflati la primul concediu pe patru roti trebuie sa stie ca, in general, consumul de carburant al unui autoturism creste cu pana la 50% atunci cand tracteaza o rulota. Fabricantii nu recomanda ca pe durata dru-mului rulota sa fie locuita.

» Ghid de rulotist
– Alegeti cu atentie locul camparii, de preferat zonele sigure, amenajate, evitati innoptarea oriunde pe sosea, drumurile laturalnice, parcarile obscure. Daca se intampla asta, nu uitati ca politistii au uniforme si va cer doar actele, nu si cartile de credit, geanta si portofelul. Aveti dreptul sa-i legitimati.

– Perioada in care va hotarati sa plecati conteaza: unele campinguri in anumite perioade nu ofera toate facilitatile, depinde de sezon, sau sunt chiar inchise.

– Faceti rezervari anticipat, mai ales in plin sezon si unde va hotarati sa stati o perioada mai lunga.

– Alegeti campingul dupa scopul excursiei: plaja, vizitarea orasului apropiat, excursii, pescuit, loc de joaca pentru copii. Nu toate au aceleasi facilitati.

– Receptia nu este deschisa intotdeauna non-stop. Este recomandabila sosirea in camping pana la ora 18.00-19.00. Daca plecati cu masina si veniti tarziu, cel mai bine este sa anuntati.

– Lasati obiectele de valoare la seiful receptiei cand va duceti la piscina  sau in zone necunoscute.

– De obicei, nu puteti cumpara din marketul campingului paine si produse de patiserie daca nu sunt comandate cu o zi inainte.

Cele mai citite

Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați de la Asia Express 2024

În ediția din 19 septembrie a emisiunii „Asia Express 2024,” Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost eliminați după ce au terminat pe ultimul...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...

Bărbat prădat de soție și de socrul său. Hoții au dat foc casei și au furat 200.000 de euro

Un incendiu izbucnit într-o locuință din Bragadiru a scos la iveală un caz de furt. După ce polițiștii au intervenit duminică la solicitarea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă