1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalariile restante ale dascalilor, blocate intre Prefectura si CJ

Salariile restante ale dascalilor, blocate intre Prefectura si CJ

Cadrele didactice din Bistrita-Nasaud nu pot intra, deocamdata, in posesia salariilor restante din perioada 2001-2004, intrucat banii nu au ajuns la primarii din cauza faptului ca hotararea CJ prin care au fost impartite cele 5,56 milioane lei noi nu a fost validata de Prefectura.
Juristii Prefecturii Bistrita-Nasaud au returnat, vineri, Consiliului Judetean toate documentele adoptate de acest for la ultima sedinta din 30 mai a.c., intrucat au considerat ca acestea nu respecta legea, fiind adoptate doar de 15 consilieri, mai putin de jumatate din numarul total de alesi.
Printre hotararile returnate se numara si cea privind rectificarea bugetului judetean pe 2006 prin care s-a aprobat repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru finantarea cheltuielilor de personal din institutiile de invatamant preuniversitar de stat si a sumei de 777.000 lei pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetului pentru invatamantul special.
Returnarea documentelor face parte din procedura prealabila. In cazul in care Consiliul Judetean nu va revoca hotararile adoptate, Prefectura va actiona institutia in instanta de contencios-administrativ.
La ultima sedinta a Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud au fost prezenti doar 15 consilieri, numar considerat suficient de conducerea CJ, pe motiv ca exista majoritate deoarece in functie sunt doar 19 consilieri. Presedintele Gheorghe Marinescu (PSD) a declarat, la vremea aceea, ca legea prevede ca majoritate inseamna jumatate plus unu din numarul de consilieri cu mandate valide, acesta fiind de 19 dupa demisiile din functii a 12 consilieri PD si PNL.

Majoritate insuficienta

Subprefectul Gheorghe Tuta a declarat, vineri, ca Prefectura a returnat CJ documentele adoptate in sedinta din 30 mai a.c. intrucat, desi au fost suspendati printr-o actiune de contencios administrativ, cei 12 membri supleanti de pe listele PSD care au fost numiti in locul demisionarilor de la PD si PNL, sunt considerati in functie, deoarece au fost validati de plen. Prin urmare, cei 15 consilieri prezenti la precedenta sedinta nu au constituit cvorumul necesar pentru ca sedinta sa fie legala, majoritatea necesara fiind de 16, deci hotararile adoptate nu se aplica.
Secretarul judetului, Iosif Redl, care raspunde de legalitatea a tot ceea ce tine de CJ, respectiv presedintele CJ Gheorghe Marinescu au refuzat sa comenteze situatia creata.
Contactat telefonic, liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Titu Rauca, a declarat ca situatia salariilor restante trebuie rezolvata in regim de urgenta, in caz contrar sindicalistii rezervandu-si dreptul de a recurge la proteste.
„Pe noi nu ne intereseaza luptele lor politice. Exista legi care obliga consiliile judetene sa repartizeze acesti bani primariilor pentru ca profesorii sa intre in posesia lor cat mai repede. Daca nu se va intampla asa, atunci noi vom picheta Consiliul Judetean si vom ajunge chiar si la un miting daca va fi nevoie”, a declarat Rauca.
In Bistrita-Nasaud, peste 5.000 de cadre didactice asteapta salariile restante din perioada 2001-2004 cand nu au incasat anumite sporuri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă