0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialRoci radioactive in Muntii Orastiei

Roci radioactive in Muntii Orastiei

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, Elena Badescu, a declarat, ieri, ca in zona unor exploatari din Parcul National Gradistea Muncelului au fost facute analize punctuale de catre specialisti ai laboratorului de la Craiova, care au fost interpretate la Laboratorul National de Referinta de la Bucuresti.
Momentan, nici macar cei de la protectia mediului nu cunosc exact aria pe care se  intind exploatarile miniere de uraniu.
"Analizele de apa si sol nu au inregistrat depasiri ale fondului, dar s-au inregistrat valori mari pe niste roci prelevate de reprezentanti ai laboratorului de la Deva", a declarat Badescu. Rocile au fost descoperite pe un drum forestier din zona si indicau prezenta materialului radioactiv, fiind vorba chiar despre minereu de uraniu.
Pentru a se stabili daca in zona exista sau nu pericolul unei poluari radioactive, specialisti de la Bucuresti vor efectua analize, cu ajutorul unui laborator mobil si, pentru delimitarea perimetrului, vor fi solicitate date oficiale de al Compania Nationala a Uraniului, precum si harti ale minelor de uraniu din Muntii Orastiei.
In data de 16 noiembrie, la Deva, sase cercetatori de la Institutul National pentru Cercetari Radioactive vor prezenta rezultatul analizelor efectuate in zona, precum si rezultatul impactului asupra mediului al activitatii miniere desfasurate in Muntii Orastiei. Anul trecut au mai fost facute masuratori in zona, dar fara cresteri ale radiatilor periculoase pentru om.
Localnicii se tem ca minele de uraniu din Muntii Orastiei continua sa otraveasca solul si apa raurilor, la fel ca si haldele de steril din apropiere, desi activitatea extractiva a fost sistata inca din anii ’80.
Inchiderea exploatarilor de uraniu a fost facuta de autoritati prin prabusire, insa nu a fost urmata de o ecologizare a perimetrelor, conform normelor de mediu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă