3.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialReteaua care vinde sclavi

Reteaua care vinde sclavi

Trei ieseni au fost ieri trimisi in judecata de procurorii DIICOT pentru afaceri cu oameni care-si cautau un loc de munca in strainatate. Conform rechizitoriului, acestia au traficat peste 100 de persoane. Victimele erau ademenite cu locuri de munca bine platite, masa, cazare si program de lucru normal, dar se trezeau sclavi pe plantatiile patronilor din Cipru, Spania si Cehia.

Trei ieseni au pus bazele unei adevarate afaceri in care marfa pe care o vindeau erau oameni dornici sa cistige un ban prin munca cinstita si sa aiba un trai mai bun. Conform procurorilor, afacerea era condusa de Gheorghe Caia (50 de ani), Dumitru Ursu (48 de ani) si Florin Obreja (50 de ani).

In rechizitoriu se specifica faptul ca din luna mai 2009 iesenii au intrat in legatura cu mai multi indivizi ucrainieni, moldoveni si ciprioti care distribuiau forta de munca in Spania, Cipru, Cehia.

Tot in 2009, acestia au creat mai multe firme de recrutare de forta de munca si au inceput sa publice anunturi pentru cei care doreau sa lucreze in strainatate. Oameni dornici de un serviciu bine platit au apelat la firmele celor trei. Aici au aflat ca vor avea servicii bune, vor fi platiti cu salarii intre 800 si 1.000 de euro, vor avea cazarea asigurata, dar si hrana. Nu vor lucra mai mult de opt ore, iar orele suplimentare vor fi platite dublu. Ca sa para afacerea serioasa, cei trei indivizi puneau in fata clientilor un contract si il semnau impreuna, le cereau copii dupa acte pentru a fi inregistrati la ITM Iasi. Le cereau apoi un comision de intermediere cuprins intre 100 si 200 de euro, apoi ii trimiteau la munca in Cipru, Spania si Cehia. In total, peste 100 de persoane au apelat la firmele lui Caia, Ursu si Obreja.

Conditii de sclavi

Cu sperante mari, cei care tocmai si-au gasit un serviciu in strainatate plecau din tara. Ajunsi insa, lucrurile se schimbau brusc la 180 de grade. Erau preluati de alti intermediari. Erau adunati in sedii si apoi vinduti mai departe catre patroni de firme. In locul promisiunilor facute de cei trei ieseni, muncitorii au avut parte de surprize neplacute: cazarea era in conditii mizere, munceau cite cel putin 12 ore pe zi, nu aveau zile libere pentru odihna, mincarea era la limita subzistentei, iar patronii ii tratau umilitor. Capac peste toate, la sfirsit de luna primeau 50-100 de euro drept remuneratie. Victimele au lucrat in hoteluri si in agricultura. Mare parte dintre muncitorii romani au avut actele retinute de patroni si nici bani nu aveau sa se intoarca acasa, astfel ca apelau la rude din Romania pentru a le trimite bani de intoarcere acasa.

Procurorii au audiat aproape 40 de persoane din Iasi, Botosani, Ilfov, Mures care au cazut victime celor trei ieseni. In urma perchezitiilor facute de procurori si politisti, la sediile firmelor celor trei indivizi s-au descoperite nu mai putin de 900 de dosare ale unor persoane racolate. Suspectii au fost ieri trimisi in judecata pentru trafic de persoane si constituirea unei grupari organizate in vederea comiterii de infractiuni. Dumitru Ursu a mai fost trimis in judecata in 2009 pentru acelasi tip de infractiuni.

Cele mai citite

Bătaie ca în ringul de box. Trei jucători eliminați în meciul Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Un meci tensionat din NBA, disputat între Phoenix Suns și Dallas Mavericks, s-a transformat într-un haos total după ce trei jucători s-au luat la...

Bătaie ca în ringul de box. Trei jucători eliminați în meciul Phoenix Suns – Dallas Mavericks

Un meci tensionat din NBA, disputat între Phoenix Suns și Dallas Mavericks, s-a transformat într-un haos total după ce trei jucători s-au luat la...

Arsenal încheie anul cu o victorie importantă pe Emirates!

Arsenal a învins Ipswich Town cu 1-0 în ultima etapă din 2024 a Premier League, urcând pe locul al doilea în clasament, la șase...
Ultima oră
Pe aceeași temă