Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea doreste sa se desprinda din Universitatea Oradea. Conducerea facultatii a inaintat recent o propunere Senatului institutiei de invatamant superior, fiind cea de-a treia tentativa a acesteia de a se constitui intr-o unitate de sine statatoare.
Potrivit prorectorului universitatii, Cornel Antal, sansele ca Senatul sa aprobe cererea sunt destul de reduse din cauza ca Facultatea de Medicina nu ar avea cum sa supravietuiasca singura. „E un dezastru financiar la Medicina, sunt falimentari. Daca nu-i ajuta Universitatea, ei mor financiar, nu au cum sa plateasca salariile”, sustine prorectorul.
Potrivit sursei citate, principala cauza care a dus la aceasta situatie este numarul exagerat de mare al cadrelor didactice. La Facultatea de Medicina si Farmacie lucreaza aproximativ 500 de cadre didactice, raportul profesor-student fiind de 1 la 5.
Pe de alta parte insa, si la alte facultati din tara situatia este asemanatoare din acest punct de vedere. Astfel, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hateganu” din Cluj-Napoca raportul cadru didactic – student este 1-9. Insa, potrivit lui Cornel Antal si Clujul are aceleasi probleme financiare ca si Oradea.
Reprezentantul Universitatii a mai explicat ca pentru a putea sustine corpul didactic supradimensionat, facultatea scolarizeaza un numar mare de tineri platitori de taxa. Aceasta suma, care se ridica la 600 euro, nu acopera, insa, toate cheltuielile pe care facultatea le are cu un student, care se ridica la aproximativ 1.000 euro/an.
Datorita situatiei financiare dezastruoase in care se afla facultatea, cele 500 de cadre primesc doar salariul de baza, fara cumul si plata cu ore, desi acopera peste 800 de posturi. Potrivit prorectorului, universitatea are un plan pentru redresarea treptata a Facultatii de Medicina si Farmacie, insa fara sa aiba de suferit cadrele didactice.