5.3 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialProtectia martorilor, inexistenta

Protectia martorilor, inexistenta

» Modul de protejare a persoanelor care depun marturie in cadrul unui proces penal lasa mult de dorit, la Constanta neexistand conditii pentru efectuarea corecta a unor astfel de masuri.

» In timpul judecatii, martorii si victimele sunt adesea fortate sa isi schimbe depozitiile, din cauza unor presiuni si agresiuni la care sunt supuse de catre inculpati.
Pe rolul instantelor constantene se afla lunar sute de dosare penale privind diverse infractiuni, de la simple furturi pana la fapte grave precum omor, trafic de persoane sau fraude economice cu prejudicii de miliarde. Pentru dovedirea unei acuzatii este esentiala depozitia martorilor, persoane care fie au asistat la comiterea actiunii ilicite, fie au aflat din alte surse date importante in legatura cu aceasta. Declaratiile acestor persoane au o importanta capitala, putand influenta in mod decisiv sentinta luata de instanta, achitarea sau condamnarea inculpatului. Din nefericire, practica demonstreaza ca in multe dintre procese martorii se tem sa spuna adevarul (chiar daca au jurat cu mana pe cruce), de frica unor eventuale repercusiuni. Oamenii prefera adesea sa minta sau sa prezinte trunchiat unele aspecte, pentru ca se tem ca inculpatii sau familiile acestora le-ar putea face rau. Au existat zeci de cazuri in care martorii, odata ajunsi in sala de judecata, si-au schimbat declaratiile facute pe timpul urmaririi penale. Pusi fata in fata cu inculpatii, oamenii au "uitat" detalii importante si astfel, acuzatii au fost achitati. Se stie ca multi martori au fost influentati de catre apropiati sau rude ale acuzatilor (uneori chiar si direct de catre acestia), fie pentru ca au fost amenintati cu acte de agresiune, fie pentru ca au fost mituiti. Cele mai multe situatii de acest gen s-au inregistrat in dosare de furt, talharie sau viol, dar s-au consemnat si cazuri similare la infractiuni mai grave. Este celebru deja cazul unei minore care a fost martora unei talharii si care dupa doi ani de la fapta, in timpul judecatii, si-a schimbat de teama declaratiile, ceea ce a condus la achitarea inculpatilor.

Legea nu se aplica
Toate aceste lucruri se intampla pentru ca in Romania institutia de protejare a martorilor nu este decat un concept pur teoretic, aproape niciodata transpus in practica. Institutia martorului protejat este reglementata la noi de Legea 682/2002, modificata prin Ordonanta de Urgenta 175 /2005. Situatiile prezentate de norma sau de filmele americane nu au insa nici o legatura cu realitatea "mioritica", in Romania si implicit Constanta, protejarea martorilor fiind practic inexistenta. Parchetele dispun foarte rar astfel de masuri, in primul rand pentru ca nu exista fonduri suficiente pentru a indeplini toate conditiile cerute de lege.
Transferul si "cazarea" unui martor decisiv, pe timpul unui proces penal, nu se fac aproape niciodata. Martorii infractiunilor judecate la Constanta se intorc de la instanta cu acelasi autobuz, in acelasi cartier in care stau si rudele acuzatilor si fara a fi protejati de politistii sectiei din zona. Nu se emite nici un fel de ordin de interdictie, astfel ca martorul poate fi usor depistat, amenintat si chiar agresat. Odata ajuns la momentul declaratiei in instanta, martorul se teme sa le povesteasca judecatorilor la ce presiuni este supus si astfel incepe sa "uite" multe dintre amanuntele declaratiei sale anterioare, date in fata politistilor sau procurorilor. Vicepresedintele Tribunalului Constanta, judecator Ciprian Coada, a declarat ca anul acesta instanta pe care o reprezinta s-a confruntat cu situatii in care au existat martori protejati. Protectia de care vorbesc judecatorii este insa mai mult o secretizare a depozitiei, in sensul ca instanta poate cere doar ca sedinta sa nu fie publica, ci secreta.
Chiar si asa, contactul vizual dintre martor si inculpat se produce. Singurele situatii in care intr-adevar s-au dispus de catre magistrati un fel de protejare a martorilor sunt acelea din dosarele cu martori sau victime minore, in general spete privind traficul de persoane. In astfel de cazuri, declaratia minorilor poate fi inregistrata intr-o alta sala si redata distorsionat in timpul termenului de judecata publica. Astfel de masuri se iau insa doar in cazuri rare, in restul proceselor, martorii si victimele nebeneficiind de astfel de avantaje. Trebuie spus ca foarte des si victimele sunt influentate sa isi schimbe declaratiile atunci cand retragerea plangerii prealabile poate duce la inchiderea procesului (ex. violul). Se poate observa, asadar, ca singurele asa-zise masuri de protectie pe care le pot lua autoritatile constantene tin mai mult de modul de luare a depozitiilor in sala si aproape niciodata de protejarea efectiva din timpul intregului proces. z

CONSECINTE
» O postura ingrata
Multi dintre cei chemati de instantele constantene pentru a depune marturie, ca martor, intr-un proces penal fac tot posibilul pentru a scapa de aceasta "povara" . Majoritatea lipsesc nemotivat de la termenele de judecata si din acest motiv procesul se prelungeste nejustificat luni intregi. In cele din urma, martorii ajung in sala insotiti de jandarmi, gratie unui mandat de aducere. Chiar si asa, este vadita teama lor atunci cand sunt pusi fata in fata cu inculpatii impotriva carora vor face diferite marturii. Aceasta frica de a fi martor explica indiferenta unora dintre semenii nostri atunci cand in viata de zi cu zi ajung sa asiste la comiterea unei fapte penale.

» O postura ingrata
Multi dintre cei chemati de instantele constantene pentru a depune marturie, ca martor, intr-un proces penal fac tot posibilul pentru a scapa de aceasta "povara" . Majoritatea lipsesc nemotivat de la termenele de judecata si din acest motiv procesul se prelungeste nejustificat luni intregi. In cele din urma, martorii ajung in sala insotiti de jandarmi, gratie unui mandat de aducere. Chiar si asa, este vadita teama lor atunci cand sunt pusi fata in fata cu inculpatii impotriva carora vor face diferite marturii. Aceasta frica de a fi martor explica indiferenta unora dintre semenii nostri atunci cand in viata de zi cu zi ajung sa asiste la comiterea unei fapte penale.
» CEDO nu vrea protejarea
victimelor
"Condamnarea unei persoane nu trebuie sa se bazeze pe marturii anonime, inculpatul unui proces penal avand dreptul sa cunoasca persoana care il acuza de anumite infractiuni. Pentru acceptarea unei astfel de masuri de protectie trebuie astfel dovedit fara echivoc faptul ca partea vatamata se afla in mare pericol si din acest motiv este necesara protejarea sa. S-a observat faptul ca instantele au luat in considerare mediile traficantilor de persoane, unde exista astfel de presiuni si violente asupra celor care fac declaratii impotriva inculpatilor. Este necesar insa ca fiecare caz sa fie atent analizat si sa nu se dispuna subiectiv adoptarea unei astfel de masuri, care ar putea aduce atingere drepturilor civile ale celui acuzat."

Curtea Europeana a Drepturilor Omului
"Cazul Krasnici"

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...

Denis Ciobotariu a semnat un contract până în 2028 cu Rapid

Denis Ciobotariu, fundaș central de 26 de ani, a semnat un contract cu Rapid București, valabil până în vara anului 2028. Denis Ciobotariu a venit...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...
Ultima oră
Pe aceeași temă