Ministerele de Mediu din Romania si Ungaria vor organiza la Oradea, peste o saptamana, o dezbatere publica pe tema declansarii procedurii de extindere a duratei de viata a centralei nucleare de la Paks, din tara vecina. Aceasta a fost pusa in functiune in urma cu 25 de ani, pe baza tehnologiei rusesti, iar conform conventiei internationale de la Espoo, Ungaria trebuie sa tina cont de observatiile cetatenilor din statele vecine.
In documentatia pentru impactul de mediu transfrontalier, Autoritatea ungara pentru Energie Atomica sustine ca riscul de accident nuclear major la Paks este de unul la 100.000 de ani. Pana acum Ministerul de Mediu din tara vecina a primit sugestii de la ONG-uri din Constanta, Timisoara si Bucuresti.
„Asa cum partea maghiara vrea sa se asigure ca proiectul de exploatare pe baza de cianuri a aurului de la Rosia Montana sa fie de asa natura incat sa excluda riscul unei poluari accidentale a raurilor Maros si Tisa, tot asa vrea si partea romana sa fie luate masuri maxime de siguranta in ceea ce priveste centrala nuclearo-electrica de la Paks. Respectarea masurilor asumate de autoritatile maghiare va fi monitorizata chiar la Paks de un expert din partea Ministerului nostru de Mediu”, a declarat directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Bihor, Calin Mocan.
Centrala de la Paks este situata la sud de Budapesta, langa Dunare, la circa 300 de kilometri de Oradea. „Nu pornim cu ideea de a impiedica dezvoltarea centralei atomice de care depinde alimentarea cu energie electrica a unei jumatati din tara vecina. Trebuie doar sa facem demersuri pentru a ne asigura ca s-au luat cele mai eficiente masuri de prevenire a unui incident nuclear”, a mai spus Mocan. Centrala de la Paks dezvolta o putere de circa 2.000 MW, centrala de la Cernavoda avand o putere de 3.500 MW. Documentatia intocmita in limba engleza de autoritatile maghiare poate fi consultata pe site-ul www.mmediu.ro/.