17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimarii vor bani de la marii agenti economici

Primarii vor bani de la marii agenti economici

» Localitatile constantene care au pe teritoriul lor mari agenti economici fac tot posibilul pentru a-si imbogati bugetele locale pe seama lor.

» La Cernavoda, salvarea se doreste a fi centrala nucleara, iar la Agigea – Administratia Porturilor Maritime.

Multe localitati constantene au ajuns la fundul sacului. Pentru a-si revigora bugetele locale, unele dintre ele cauta bani la agentii economici care au sediul pe raza lor teritorial-administrativa. Pana acum insa nu au avut sanse de succes. Situatia cea mai grava este la Cernavoda, unde bugetul local este executat in proportie de doar 20%. Motivul il constituie faptul ca la proiectia bugetara a anului 2009 a fost inclusa si suma pe care primaria locala ar fi incasat-o din taxa de poluare si mediu de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda (CNE), de aproximativ 700 miliarde lei vechi. Numai ca banii nu au ajuns la bugetul local si cu siguranta anul acesta nici nu vor fi incasati. Motivul il constituie faptul ca proiectul de hotarare privind instituirea taxei de poluare si risc a fost atacat in contencios administrativ de prefectul de atunci si, conform prevederilor legale, aplicarea sa este suspendata de drept. Mai mult, SN Nuclearelectrica SA, operatorul CNE, a cerut si ea in instanta anularea hotararii.  

Au urmat o serie de procese, mutate de la Tribunalul Constanta la Curtea de Apel Constanta si apoi prin instantele centrale, amanari, contestari si termene care fac ca la un an de la adoptarea hotararii privind instituirea taxei de poluare si risc inca sa nu se stie daca aceasta va putea fi aplicata sau nu. Zilele trecute, la Curtea de Apel Constanta s-a judecat un nou termen, dosarul fiind amanat pentru mijlocul lunii decembrie. Ce este mai rau este faptul ca toate aceste amanari si termene noi au dus la neexecutarea bugetului in proportie de 80%, fapt fara precedent pentru autoritatile publice locale. "Hachitele de jurisdictie romaneasca", este concluzia primarului Cernavodei, Mariana Mircea, referitoare la motivul care a dus la aceasta situatie. Aceasta ne-a declarat ca responsabilii cu bugetul din primarie vor cere solutii de la specialisti intrucat nu stiu cum sa gestioneze aceasta diferenta foarte mare.

Taxa speciala la Agigea
Administratia publica locala din Agigea intentioneaza sa instituie o noua taxa la nivel local. Deocamdata, dupa cum ne-a declarat primarul comunei, Cristian Carjaliu, se lucreaza la impunerea taxei speciale de poluare catre CN APMC, cel mai probabil proiectul de hotarare al acesteia urmand a fi prezentat consilierilor locali in cadrul sedintei din luna decembrie, anul acesta. Carjaliu sustine ca exista studii care arata ca zona Lazu-Agigea este poluata din punct de vedere fonic de tot traficul greu derulat in Portul Constanta. "Plecand de la cife de beton, cerealiere, depozite de pamant si multe altele, toate au tranzitul prin centrul comunei si pe strada Delfinului", sustine edilul-sef de la Agigea, care ne-a declarat ca a purtat o corespondenta in acest sens cu administratia portului, dar fara a ajunge la vreun rezultat.

 

Mai mult, Carjaliu spune ca autoritatea administratiei publice Agigea nu este recunoscuta, desi exista un referendum care valideaza trecerea unei suprafete portuare in teritoriul administrativ al comunei. Numai ca, din cauza tulburarilor politice, referendumul nu a dus si la modificarea legislativa care sa-l valideze si sa-l transforme in litera de lege. "Nu vor sa recunoasca, dar vina le apartine. Desi CNAPMC sustine ca agentii economici sunt vinovati, ei sunt principalii colectori de venituri in zona respectiva. Pe principiul ca cel care realizeaza venituri, dar si polueaza, este obligat la taxa respectiva vom impune aceasta taxa si banii vor fi folositi pentru diminuarea poluarii fonice." Concret, numai pentru inceput, Primaria Agigea intentioneaza sa impadureasca o suprafata de 8.000  mp, iar apoi sa achizitioneze si sa monteze panouri fonice si de protectie in zona.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...
Ultima oră
Pe aceeași temă