Instanţele de judecată au dispus executarea silită a Primăriei Galaţi cu suma de 4,2 milioane de euro, aceasta fiind valoarea despăgubirilor acordate de instanţe la doi gălăţeni cărora municipalitatea nu le-a luat în seamă cererea de revendicare a unui teren de la periferia oraşului. În 2002, Eugen Sima şi Cristian Tudose au revendicat un teren de 1,5 ha, în zona Fileşti. La vremea confiscării, terenul era în extravilan, fiind ocupat de vii şi grădini. După ce a început construirea Sidex-ului, acolo a fost construit Cartierul Siderurgiştilor. Sima şi Tudose au depus cererea la Serviciul „Revendicări”, dar funcţionarii le-au răspuns că solicitarea lor nu face obiectul activităţii serviciului, pentru că la momentul confiscării terenul era în extravilan. Au adresat o cerere şi primarului Dumitru Nicolae, dar nu au primit nici un răspuns. Fostul primar ar fi putut rezolva foarte simplu cererea celor doi, oferindu-le un teren în schimbul celui revendicat. Nu a făcut-o şi acum noul primar, Marius Stan, trebuie să plătească cele 4,2 milioane de euro. „Nepunerea în executare a acestei sentinţe ne face responsabili, atât pe mine, primarul municipiului Galaţi, cât şi pe toţi consilierii locali din mandatul actual şi trecut. Au trecut atâţia ani şi nimeni nu a pus în executare o sentinţă judecătorească care s-ar fi putut opri nu la 4,2 milioane de euro, ci la un teren undeva în oraş. Nu avem ce face, trebuie să plătim. Am consultat case de avocatură foarte bune, dar nu mai e nimic de făcut”, spune Marius Stan.
Mega-despăgubiri acordate de instanţe
Pentru că nu au primit nici un răspuns de la primărie, Sima şi Tudose s-au adresat justiţiei, cerând ca restituirea sa se efectueze în natură. Instanţele au stabilit că nu e posibilă aplicarea „restitutio in integrum”, pentru că acolo sunt blocuri. Pentru stabilirea daunelor, judecătorii au dispus evaluarea terenului, desemnându-l pe expertul Vasile Bideaua. Acesta a supraevaluat valoarea terenului la 4,2 milioane euro, adică 280 euro/mp. În prezent, terenurile din Fileşti se vând la 11-15 euro/mp, iar în momentele bune ale pieţei imobiliare nu depăşeau 20 euro/mp. Aşadar, valoarea terenului ar fi mult mai mică. În dosarul 2021/121/2009, Tribunalul Galaţi a admis cererea lui Sima şi Tudose, obligând CLM Galaţi la plata a 4,2 milioane de euro şi a unor cheltuieli de judecată de 46.000 lei pentru Sima şi de 27.786 lei lui Tudose. CLM şi primăria au făcut recurs la curtea de apel, care a menţinut decizia tribunalului. Municipalitatea a făcut recurs la instanţa supremă, iar ÎCCJ a emis sentinţa 319/20.01.2011, prin care a respins recursul. Sentinţa fiind irevocabilă, CLM şi Primăria Galaţi trebuiau să le plătească celor doi revendicatori suma de 4,2 milioane euro.
Tribunalul Cluj a validat executarea silită
Au urmat noi acţiuni în instanţă ale primăriei şi consiliului municipal, care au încercat blocarea executării silite, iar prin sentinţa nr. 4838/11.05.2011 Judecătoria Galaţi a dat dreptate municipalităţii. Eugen Sima şi Cristian Tudose au făcut recurs la instanţele din Cluj, „intimatele” fiind Primăria, Trezoreria şi Consiliul Municipal Galaţi. În dosarul 19.383/233/2010, instanţa de la Tribunalul Cluj s-a pronunţat pe 10.04.2012, dispunând „validarea popririi asupra contului Municipiului Galaţi deschis la Trezoreria Galaţi până la concurenţa sumei de 4.012.534 euro, reprezentând debit şi 800.774 lei, reprezentând cheltuieli de executare”. Primăria şi CLM Galaţi au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, dar la termenul de pe 29.06.2012, juriştii Primăriei Galaţi nu s-au prezentat la proces. Instanţa a stabilit un nou termen pe data de 07.09.2012.