Filiala din Cluj a Ordinului Arhitectilor din Romania a intrat in conflict deschis cu administratia din municipiul resedinta a judetului, condusa de primarul Emil Boc. Din aceasta cauza, conducerea organizatiei a decis sa isi retraga reprezentantul din cadrul comisiei de urbanism din cadrul Primariei.
Seful Ordinului Arhitectilor din Cluj, Vasile Mitrea, a afirmat ca timp de un an, reprezentantul organizatiei a facut mai multe propuneri, dar nici una dintre ele nu a fost ascultata. Astfel, reprezentantii Ordinului Arhitectilor a decis sa nu mai gireze demersurile municipalitatii.
Mitrea sustine ca in scurt timp orasul Cluj-Napoca va ajunge sa se sufoce din cauza poluarii, pentru ca Primaria nu are nici un fel de strategie de dezvoltare pe termen lung. El a mai spus ca alesii locali prefera sa sacrifice spatiile verzii si terenurile de sport in favoarea unor obiective economice, care, insa, in conditii normale ar putea sa fie construite la marginea municipiului.
Seful Comisiei de urbanism este arhitectul Adrian Iancu. Acesta a fost numit acum un an, fara concurs, la sefia Directiei de Urbanism. De atunci, el conduce interimar una dintre cele mai importante structuri din administratia locala. Intr-o situatie identica se afla si medicul veterinar Sorin Apostu, seful Directiei Tehnice, care, la randul sau, a fost numit in functie fara concurs imediat dupa venirea la putere a Aliantei PNL-PD.
Totodata, Vasile Mitrea a afirmat ca filiala din judet a Ordinului Arhitectilor a trimis mai multe adrese Primariei, dar nu a primit nici un raspuns. Arhitectii clujeni au elaborat inca din anul 1984 un plan de dezvoltare a spatiilor verzi din oras, cu etape precise pana in anul 2005. Din nefericire, potrivit lui Mitrea, Primaria se comporta de parca un astfel de plan nu ar fi existat niciodata.
Mai mult, seful Ordinului Arhitectilor sustine ca nu exista nici macar un inventar complet al terenurilor pe care ar putea fi extinse spatiile verzi existente. Cu toate acestea, crearea unei baze de date referitoare la proprietatile funciare din Cluj-Napoca a fost una dintre marile promisiuni ale primarului Emil Boc in campania electorala.
O alta nemultumire a arhitectilor se leaga de faptul ca autoritatile locale nu au nici un fel de planuri de dezvoltare referitoare la spatiile amenajate pentru sport. Vasile Mitrea a spus ca pe cursul raului Somes, in amonte de Podul Garibaldi, a fost amenajata o pista pentru canotaj. Aceasta nu poate fi, insa, folosita pentru ca in ultimii 15 ani administratia locala nu a catadicsit sa curete apa de gunoaie.
De asemenea, Mitrea a mentionat ca organizatia sa se opune demolarii actualului stadion municipal, in conditiile in care proprietarul bazei, Consiliul Judetean, intentioneaza sa ridice in zona un centru comercial. Daca planurile administratiei judetene se vor materializa, arena ar urma sa fie amenajata pe locul actualului complex sportiv CUG din cartierul Gheorgheni. Un alt stadion, pentru echipa de fotbal „CFR Ecomax”, ar putea fi construit pe Dealul Gruia. Ar fi cea de-a treia mare baza sportiva din cartierul clujean.
In prezent, in Cluj-Napoca exista 232 de hectare de spatii verzi, potrivit lui Mitrea, ceea ce inseamna ca fiecare locuitor are circa sase metri patrati de spatii verzi. In comparatie, in Timisoara, unui cetatean ii revin 12 metri de spatii verzi, iar in Brasov exista 16 metri patrati de astfel de spatii pentru fiecare locuitor.
Minimul de spatiu verde pentru un locuitor prevazut in legislatia romaneasca este de cinci metri patrati, mai sustine arhitectul. El a adaugat ca in municipiul resedinta a judetului Cluj poluarea tinde sa devina din ce in ce mai intensa. In anul 1989, exista o masina la 11 locuitori. Cativa ani mai tarziu, proportia a crescut la un autoturism la patru locuitori, iar in prezent tinde sa ajunga la o masina la trei locuitori. Din aceasta cauza, Mitrea a afirmat ca politica administratiei locale de a concesiona spatiile verzi investitorilor ar putea duce la sufocarea orasului.