De la inceputul anului si pana in prezent, politistii de frontiera si vamesii de pe litoral au confiscat produse contrafacute in valoare de aproape 62 de miliarde lei vechi. Marfurile contrafacute inscriptionate cu sigle celebre precum Adidas, Nike sau Armani au fost descoperite in numai sase containere aduse din China. Produsele care aduc atingere dreptului de proprietate intelectuala sunt mult mai numeroase pentru ca in Portul Constanta sunt descarcate saptamanal cel putin cinci-sase containere venite pe filiera asiatica. Autoritatile nu au insa voie sa le controleze pe toate, intrucat normele UE impun ca procentul de control vamal sa fie de maxim 15% din totalul marfii tranzitate.
Firmele celebre, pe toate tarabele
A devenit deja un lucru obisnuit sa intalnim in obscure "boutique-uri" din tara produse de imbracaminte sau incaltaminte, inscriptionate cu siglele unor firme straine celebre precum Nike sau Adidas. De asemenea, in numeroase magazine de cartier poti intalni parfumuri "de firma", costume Armani sau tricouri Lacoste, toate la preturi de-a dreptul ridicole. Toata lumea stie ca este vorba despre produse contrafacute, "chinezisme", aduse fara probleme in Romania si de pe urma carora comerciantii indigeni scot bani frumosi. In acest timp, reprezentantele marilor companii internationale sunt evitate de majoritatea romanilor, care considera prohibitive preturile produselor originale. Aceasta "afacere" a contrafacutelor s-a dezvoltat extraordinar de mult in ultimii ani, retelele infractionale din domeniu realizand profituri uriase, de ordinul sutelor de milioane de euro. Aceste grupuri de contrabandisti profita si de legile schioape din domeniul vamal, care prevad sanctiuni ridicole pentru cei implicati in astfel de infractiuni.
Reteaua asiatica
"Drumul" marfurilor contrafacute porneste din Portul Constanta, locul unde aproape zilnic este descarcat un container cu "produse diverse", importat din China. Potrivit politistilor de frontiera, in anul 2006, navele comerciale de pavilion divers au descarcat in jur de 400 de astfel de containere. Inspectoratul Politiei de Frontiera Constanta a controlat in jur de 40% din aceste containere, descoperind produse ilicite in valoare de 70 de miliarde lei vechi. Anul acesta, situatia tinde sa devina de-a dreptul dramatica, intrucat "recordul" anului trecut a fost aproape batut, in doar o luna si jumatate. Purtatorul de cuvant al IJPF Constanta, comisar sef Adrian Titus Burcea a descoperit ca anul acesta au fost deja confiscate marfuri in valoare de 6.195.000 RON (61,9 miliarde lei vechi). Aceste produse ilicite se aflau in sase dintre cele zece containere chinezesti, controlate de vamesi si politisti. Cea mai bogata captura a fost cea inregistrata in urma cu o saptamana, cand au fost descoperite 10.548 perechi pantofi sport inscriptionati cu siglele Adidas si Nike. Doar valoarea acesteia s-a ridicat la nu mai putin de 19 miliarde lei. Initial s-a crezut ca este vorba despre un container din Iran, aflat in regim de trans-shippment in Portul Constanta, de unde trebuia sa plece spre Ucraina. Oamenii legii au descoperit insa ca marfa fusese incarcata intr-un port din Estul Chinei, dupa care transferata si reinregistrata in statul arab. O alta captura extrem de bogata a fost cea a containerului plin cu peste un milion de pachete tampoane igienice marca Always, in valoare de aproape 9 miliarde lei vechi.
Blocajul Uniunii
Politistii de frontiera si vamesii constanteni au incercat sa tina sub control acest fenomen negativ, efectuand cat mai multe controale la containerele venite din Asia. Din nefericire, normele impuse, de anul acesta. de catre Uniunea Europeana ii avantajeaza foarte mult pe contrabandisti. Fara sa constientizeze gravitatea fenomenului din Romania, legiuitorii UE au impus o regula care face ca traficul containerelor sa nu fie sufocat de controalele autoritatilor. Astfel, anul acesta, procentul maxim de control vamal in Portul Constanta nu trebuie sa fie mai mare de 15% din totalul marfurilor tranzitate. Noua regula blocheaza practic activitatea autoritatilor si in acest fel, numeroase containere pline cu "marfa neagra" vor intra in Romania, fara a fi supuse controlului fizic. Autoritatile spera ca noul Cod Vamal sa aduca legi aspre care sa ii descurajeze pe comerciantii care vand contrafacute. Pana acum, acestia nu s-au temut prea mult de sanctiuni, ei primind in general amenzi de doua milioane de lei pentru un import de miliarde. Majoritatea beneficiarilor de importuri ilicite sunt agenti economici din Bucuresti, care fie comercializeaza ei insusi produsele, fie le revand unor terti.