0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialPopas la graniţa dintre Mare şi Deltă

Popas la graniţa dintre Mare şi Deltă

Gura Portiţei a devenit alternativa ideală pentru turiştii care iubesc marea, dar nu agreează vacarmul specific staţiunilor de pe litoral.

Gura Portiţei este situată pe o fâşie îngustă de nisip cu o lungime de aproximativ 4.000 de metri, între Marea Neagră şi Lacul Goloviţa. Denumirea acestor locuri de un pitoresc aparte provine de la o breşă naturală care exista, cu câteva decenii în urmă, pe cordonul litoral în respectivul punct. Acea gură de apă căscată în pragul de nisip al litoralului permitea transferul de apă între Lacul Goloviţa şi Marea Neagră. Închisă în anii ’70, breşa naturală de la Gura Portiţei a transformat Goloviţa într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare. Lacul Goloviţa care mărgineşte actuala zonă turistică Gura Portiţei, comunică la nord cu Lacul Razim,  iar la sud cu Lacul Sinoe, printr-un sistem de ecluze, iar zona a fost inclusă  în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Alternativă la Vama Veche

Iniţial, la Gura Portiţei a existat un sat pescăresc care era inclus în comunitatea lipovenească ­Jurilovca. Din fostul sat a mai rămas doar cherhanaua, transformată şi ea în stabiliment turistic. Astăzi, Gura Porti­ţei, transformată, în urmă cu aproape un deceniu, în staţiune turistică, a devenit una dintre cele mai retrase şi liniştite destinaţii turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea aglomerată. 

Căi de acces

Accesul La Gura Portiţei se face de regulă cu vaporaşul, de la Jurilovca. Se poate ajunge şi cu autovehicule speciale pe drumul de coastă de la Vadu din judeţul Constanţa. Satul lipovenesc Jurilovca este situat în zona de est a judeţului Tulcea, pe malul Lacului Goloviţa, la o distanţă de aproximativ 300 kilometri de Bucureşti. Drumul spre acest sat porneşte de pe DE87 din intersecţia cunoscută sub numele Două Cantoane. Dinspre litoral se ajunge aici pe drumul Constanţa – Tulcea după ce se trece de localitatea Baia, iar dinspre Bucureşti, din drumul Ciucurova – Două Cantoane. Din acest punct se mai parcurge un drum judeţean care  trece prin localităţile Ceamurlia de Jos, Lunca, Visina până în Portul Jurilovca. La Jurilovca, parcarea este cu plată (5 lei pe zi) chiar lângă chei, dar maşina este în siguranţă. Din acest port, vaporaşul spre Gura Portiţei pleacă de trei ori pe zi, prima plecare fiind la 9.00, din Jurilovca, iar ultima plecare, la ora 20.00, de la Gura Portiţei. Sunt zece kilometri de mers pe Lacul Goloviţa, iar pe drumul de apă, turiştii se pot bucura de o privelişte sălbatică, pot întâlni pelicani şi zeci de alte specii de păsări sălbatice. Transportul cu vaporaşul de la Jurilovca la Gura Portiţei costă 50 de lei/persoană, dar turiştii pot opta să plătească 250 de lei (pentru şase persoane) pentru închirierea unei şalupe. Pentru turiştii care ajung noaptea la Jurilovca, transportul spre Gura Portiţei costă cu 100 de lei mai mult, iar pentru bagaje care depăşesc 30 de kilograme se ­plătesc suplimentar 25 lei.

Cazare în vile şi în căsuţe de lemn

Posibilităţile de cazare la Gura Portiţei sunt multiple, în funcţie de puterea financiară. Pentru cei care preferă confortul absolut, există 15 vile, cotate cu trei stele, cu 75 de camere. Pe plajă sunt amplasate 77 de căsuţe de lemn cu câte două paturi, deservite de două grupuri sanitare comune. Celebrele preparate de peşte au contribuit pe deplin la renumele acestor locuri, dar şi delicioasele mâncăruri ale bucătăriei tradiţionale româneşti. La Portiţa, posibilităţile de agrement sunt variate, de la excursiile organizate zilnic pe canalele Deltei până la închirierea de bărci cu rame, bărci cu motor, hidrobiciclete, ski jet, terenuri de tenis şi volei. În staţiune turiştii găsesc linişte, aer curat, apă cristalină, orizont deschis până la limitele visurilor fiecăruia şi, în farfurie, un peşte proaspăt pescuit din apele Dunării.

Un nou traseu turistic aprobat de ARBDD

Pentru turiştii care ajung la ­Jurilovca, dar nu dispun de suficient timp pentru a petrece o ­vacanţă de câteva zile la Gura Portiţei, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a autorizat un traseu turistic. Este vorba de traseul turistic cunoscut sub numele Jurilovca – Periboina – Istria. Turiştii care optează pentru o excursie pe acest traseu pleacă cu vaporaşul din portul satului Jurilovca, pe Lacul Goloviţa, pe canalul V, ­Lacul Sinoe, cherhanaua Peri­boina, punctul de acostare Cetatea ­Istriei, canalul II, Lacul Zmeica, Lacul Goloviţa, înapoi în localitatea Jurilovca.  

Gura Portiţei, transformată, în urmă cu aproape un deceniu, în staţiune turistică, a devenit una dintre cele mai retrase şi liniştite destinaţii turistice de pe litoral.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă