In primele noua luni ale anului, peste 1.300 de salariati au sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Constanta. Cei mai multi constanteni – mai exact 80% – si-au reclamat angajatorii pe motiv ca nu le platesc drepturile salariale, fie cele legate de remunerare, fie de retributia concediilor de odihna sau a celor medicale. Alti 60 constanteni au apelat la sesizari pentru a determina conducerea societatii la care lucreaza sa le dea drepturile. Peste 100 de constanteni au apelat la mandatul postal pentru a face aceste sesizari.
S-au razgandit peste noapte
Nici mai mult, nici mai putin de 60 de persoane au sesizat Inspectoratul de Munca Constanta. Din pacate, acestia, in decurs de cateva zile, si-au retras reclamatia in urma unei intelegeri cu angajatorul. Ei si-au anuntat patronii de intentiile lor, ca vor sesiza inspectorii ITM, dand ragaz astfel angajatorilor sa-si rezolve problemele din propria ograda. La randul lor, inspectorii de munca au mers in control, luand la puricat activitatea societatii si obligandu-l pe angajator sa se achite de drepturile salariale. Ulterior angajatii si-au retras plangerile, cu toate ca s-a formulat raspuns din partea inspectoratului. Inspectorii ITM au declarat ca este o practica deja ca angajatul sa recurga la reclamatie pentru a-l aduce pe angajator acolo unde vrea el.
Trasi pe sfoara
Insa nu de fiecare data aceasta tactica functioneaza. Au fost si angajati care s-au bazat pe promisiunile patronului, care le-a promis marea cu sarea, si s-au trezit trasi pe sfoara. Cand au trecut iarasi pragul ITM, inspectorii i-au sfatuit sa joace corect in astfel de situatii, pentru ca in articolul 10, al. 2 din OU 27/2002 se subliniaza ca legea nu este de partea celor care incearca sa se foloseasca de ea ca mijloc de intimidare. Nici mai mult, nici mai putin de 10 constanteni s-au pacalit pentru ca au incercat sa forteze mana patronului. Pe langa aceste situatii, pe adresa ITM sosesc si o serie de solicitari imposibil de rezolvat. In prima parte a anului, mai exact pana in luna octombrie, peste 30 de constanteni au facut reclamatii, dar au uitat sa se identifice. Aceste petitii au fost clasate, conform OU 27/2002, pentru ca lipseau datele de identificare.