De câteva zile, aceştia vin din toate zonele ţării în număr mare în portul Tulcea, de unde plecă spre localităţile Deltei.
În ultimele zile, turismul din Delta Dunării s-a relansat spectaculos. Dacă în urmă cu două săptămâni satele Deltei au devenit, brusc, pustii, de câteva zile turiştii din toate zonele ţării au luat cu asalt portul Tulcea, de unde plecă zilnic, în număr foarte mare, spre localităţile Deltei. Mihai Puflene, om de afaceri din domeniul turismului, spune că „turiştii care vin acum în număr foarte mare în Deltă sunt pescari şi vânători. Este vorba de un turism specializat care nu are prea mare legătură cu cel care se derulează în lunile de vară în această zonă. Pe 15 septembrie s-a deschis vânătoarea la păsări de apă pe teritoriul Deltei, iar vânătorii vin în număr tot mai mare spre Deltă. Răcirea vremii îi incită, de asemenea, pe pescarii înrăiţi de acest hobby să vină în Deltă la pescuitul ştiucii şi crapului”.
Vânătorii şi pescarii care au umplut până la refuz, în ultima săptămână, bazele turistice din municipiul Tulcea şi din Deltă, dar şi pensiunile turistice ale localnicilor nu se sperie de vremea rece şi ploioasă. Dimpotrivă, ei spun că frigul şi ploaia favorizează practicarea vânătorii şi a pescuitului. După partide epuizante de vânătoare şi de pescuit, respectivii turişti încing petreceri îndelungate, care aduc beneficii foarte mari patronilor bazelor turistice. Aceştia câştigă, de asemenea, consistent din serviciile de transport cu şalupele şi cu bărcile cu motor asigurate pescarilor şi vânătorilor.
Turismul de acest gen în Deltă se desfăşoară în fiecare toamnă, până când dă primul îngheţ. Silviu Gheorghe, preşedintele ANTREC Tulcea, spune că numărul vânătorilor şi pescarilor care au venit în ultima săptămână în Deltă, este aproape dublu, comparativ cu anii precedenţi.
Ecologiştii nu văd cu ochi buni dublarea numărului de vânători şi de pescari din Deltă. Mihai Marinov, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, spune că „pescuitul sportiv şi vânătoare sunt scăpate de sub controlul autorităţilor de mediu. Nu există mecanisme eficiente de monitorizare a capturilor şi din acest motiv pescarii şi vânătorii aduc prejudicii majore faunei periclitate”.