5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialPavalache si inspectorii fiscali tulceni, cercetati de DNA

Pavalache si inspectorii fiscali tulceni, cercetati de DNA

Procurorii de la DNA Constanta il asteapta pe Fanel Pavalache la audiere in dosarul penal 177/p/2006, care vizeaza o frauda fiscala de aproape 30 de miliarde de lei produsa la Tulcea pe vremea cand fostul inspector guvernamental se ocupa de falimentul combinatului de feroaliaje.

Curtea de Conturi a resuscitat dosarul vanzarii

Imediat ce Pavalache a fost arestat de procurori, in urma unui flagrant de luare de mita pentru trafic de influenta, s-a aflat si despre o inginerie financiara comisa la vanzarea combinatului de feroaliaje din Tulcea. Controlorii financiari ai Curtii de Conturi au descoperit la Directia Generala a Finantelor Publice Tulcea (DGFP) un document care demonstra ca firma de lichidari judiciare a lui Pavalache, Iancina, nu ar fi respectat termenii din contractul de vanzare a combinatului aflat in faliment. In loc sa emita in trei zile factura fiscala pentru suma de 2,4 milioane de dolari, cum scrie in contract, firma Iancina a emis aceasta factura dupa sase luni. Motivul? S-a asteptat pana cand firma Ferco Logistic a devenit platitor de TVA, iar la scurt timp societatea respectiva a cerut rambursarea sumei de 9,8 miliarde de lei de la bugetul de stat.
Curtea de Conturi a cerut recuperarea sumei si a penalitatilor aferente. A urmat un proces la Tribunalul Tulcea, castigat de controlorii financiari. Inspectorii fiscali de la DGFP Tulcea, care trebuiau sa plateasca aceasta suma, au introdus recurs la Curtea de Apel Constanta. Pana cand s-a ajuns la rejudecarea recursului alti inspectori fiscali au intocmit un nou raport de inspectie privind rambursarea TVA la firma Ferco. In urma acestui control s-a constatat ca rambusarea a 9,8 miliarde de lei era ilegala si s-a stabilit sa se returneze suma la buget, plus dobanzi si penalitati de 13 miliarde de lei. Acest document a stat la baza deciziei civile 43/CA/2005 a Curtii de Apel Constanta, care stabileste ca DGFP Tulcea si cei trei inspectori fiscali care returnasera TVA sa fie absolviti de la plata sumei de aprope 25 miliarde de lei la buget (TVA si penalitati).
Un nou control efectuat in luna mai la DGFP Tulcea de Curtea de Conturi a scos la iveala ca aceasta suma nu a fost recuperata si ca atare au fost sesizati procurorii de la DNA Constanta.

Control fiscal fictiv

Controlorii financiari de la Curtea de Conturi au aflat ca actul de control ce poarta numarul 21121/2005 este fictiv, intrucat firma controlata, Ferco Logistic, nu exista. Aceasta societate a fost dizolvata inca din anul 2003, la cateva zile dupa ce incasase rambursarea de TVA rezultata din cumpararea combinatului de feroaliaje. Afland de aceasta smecherie, Curtea de Conturi a remis toate documentele procurorilor de la DNA. Cercetarile intreprinse de anchetatori aveau sa scoata la iveala ca inspectorii fiscali Ionescu Raluca si Sahanschi Anghelina nici macar nu s-au deplasat la sediul firmei Ferco si nici nu au consultat banca de date a Administratiei Fiscale Tulcea in care aceasta firma apare ca dizolvata din anul 2003.

Fiscul intentioneaza sa execute silit un „mort”

Ancheta penala a mai dezvaluit un alt fapt incredibil. Desi conducerea DGFP Tulcea avea stiinta ca firma Ferco Logisic a fost radiata din evidentele fiscale si de la Oficiul Registrului Comertului din anul 2003 a dispus sa fie declansata procedura de executare silita a acestui agent economic pentru recuperarea sumei de aproximativ 25 de miliarde de lei. Florin Moise, seful Serviciului Executari Silite de la Administratia Fiscala a comunicat la DGFP Tulcea, Marieta Cretu director executiv DGFP, a dispus darea in debit a respectivei creante. Acum procurorii au luat de la capat investigatia in aceasta afacere. Ei vor sa afle de la Pavalache de ce a intarziat sase luni emiterea facturii fiscale dupa ce a vandut combinatul? Cum s-a facut rambursarea celor 9,8 miliarde de lei? Ce i-a determinat pe inspectorii fiscali sa refaca controlul la Ferco dupa ce firma se dizolvase? De ce s-a dat in debit si s-a cerut executarea silita a unui „mort fiscal”?

Cele mai citite

Autoritățile sud-coreene eșuează în tentativa de arestare a fostului președinte Yoon Suk Yeol

Tentativa de arestare a fostului președinte destituit al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, s-a lovit de o rezistență puternică din partea susținătorilor săi...

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă