Deşi lucrările la Autostrada Transilvania au fost oprite, există încă numeroase probleme, în relaţia dintre Bechtel şi furnizorii români.
Astfel, Liga Intreprinzătorului Român (LIR) solicită Guvernului român să apere companiile româneşti, despre care afirmă că ar fi fost ”ţepuite” de către Bechtel. ”LIR, în calitate de organizaţie reprezentantivă pentru mediul de afaceri, a fost sesizată de către mai mulţi manageri şi proprietari de companii mici şi mijlocii, care au fost înşelate de către Bechtel”, a spus preşedintele Ligii, Adrian Coroian.
Dispute juridice
Un caz concret este cel al firmei clujene Pulp Fiction SRL. Este vorba de compania care a asigurat, din 2004 şi până în 2009, transportul tuturor muncitorilor Bechtel de la domiciliu pe şantierul Autostrăzii Transilvania şi înapoi. ”Timp de patru ani şi jumătate, nu am avut nici o problemă cu Bechtel. Însă, după plecarea domnului Michael Mix şi cooptarea unor manageri turci în cadrul companiei americane, relaţia dintre Bechtel şi furnizorii români de bunuri şi servicii s-a deteriorat. Au început să nu mai plătească facturile emise de noi şi recepţionate de noi. La început, managerii turci ne-au spus că nu au primit banii din partea Guvernului român.
Apoi, după ce reprezentanţii Companiei Naţionale a Drumurilor Naţionale şi Autostrăzilor din România ne-au confirmat în scris faptul că au achitat facturile, managerii turci nu ne-au mai dat nici o explicaţie pentru refuzul de a plăti facturile. După şase luni de neplată, i-am notificat conform contractului şi am sistat furnizarea de servicii de transport. Instant, cei de la Bechtel ne-au virat jumătate din banii datoraţi.
Apoi, ne-au chemat la negocieri. Managerii turci le-au cerut intreprinzătorilor români să accepte reducerea datoriilor pe care le are compania americană faţă de partenerii săi. Noi nu am acceptat, pentru că, timp de cinci ani, am prestat servicii complete, fără reproş. Noi suntem singurii care am putut să îi dăm în judecată pe Bechtel, după ştiinţa mea, pentru că în toate celelalte contracte semnate de Bechtel cu furnizorii americanii au inserat o clauză abuzivă, conform căreia toate litigiile dintre părţi trebuie judecate la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, acolo unde doar introducerea cauzei pe rol presupune sume imense, de ordinul a zeci de mii de euro.
Procesul nostru se află pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, însă desfăşurarea procesului ridică semne de întrebare, pentru că Justiţia nu a reuşit să soluţioneze de cinci ani o cauză simplă”, a declarat directorul firmei Pulp Fiction, Zoltan Egyed.
La rândul său, Adrian Coroian, a declarat că ”LIR va monitoriza derularea acestui proces şi analizează posibilitatea sesizării organismelor europene. Considerăm că acest caz poate atrage condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, precum şi neridicarea monitorizării MCV realizată de Comisia Europeană. LIR consideră că, până acum, statul român a dezavantajat net companiile autohtone în relaţia lor cu companiile multinaţionale şi solicită tuturor autorităţilor în drept să ia măsuri pentru a preîntâmpina repetarea unor astfel de cazuri”. Bechtel ar fi trebuit să termine în acest an Autostrada Braşov-Borş. Americanii nu au finalizat decât tronsonul Câmpia Turzii – Gilău.
Fără comentarii
Reprezentanţii oficiali ai Bechtel au refuzat să comenteze acest caz. Managerii pentru relaţiile cu comunitatea nici măcar nu au răspuns la telefon, iar angajaţii firmei americane contactaţi de reporterii ”României libere” au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.