1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialParcul National Muntii Rodnei a inghitit o cariera de marmura

Parcul National Muntii Rodnei a inghitit o cariera de marmura

Patronul unei cariere de marmura din Parcul National Muntii Rodnei (PNMR), Pavel Sangeorzan, a declarat ieri ca nu este dispus sa inceteze activitatea de exploatare daca nu va fi despagubit de stat cu suma de 1,3 milioane de euro, echivalentul investitiei facute in cariera Anies.
Pavel Sangeorzan a explicat ca a facut investitiile in cariera de marmura aflata la marginea Parcului National Muntii Rodnei inainte ca acesta sa-si extinda granitele peste terenul pe care se afla cariera.
„Atunci, eu am concesionat cariera pentru 99 de ani. Dupa ce s-a extins parcul, mi s-a interzis sa mai lucrez cu toate ca este proprietatea mea, nu m-a despagubit nimeni si mai am si 40 de oameni care lucreaza acolo si care raman pe drumuri. Daca primesc un milion de euro nu am nimic impotriva ca statul sa faca ce vrea cu ariile lui protejate. Pana atunci voi continua sa exploatez marmura, indiferent cate amenzi imi va da Garda de Mediu sau altcineva. Daca trebuie sa fac inchisoare, o sa fac, numai ca vreau sa stiu cine raspunde pentru ca 40 de angajati ai mei raman pe drumuri”, a declarat Sangeorzan, care a recunoscut ca nu detine autorizatie de mediu pentru activitatea de exploatare a marmurei.
Omul de afaceri este cercetat penal pentru ca nu a respectat masurile de sistare temporara a activitatii in ca-riera, dispuse in luna martie a acestui an de catre comisarii Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud.
Fapta intra, potrivit actualelor prevederi legale, sub incidenta codului penal, continuarea sau tentativa de continuare a activitatii dupa dispunerea incetarii acesteia pedepsindu-se cu inchisoare intre 2 si 7 ani.
Comisarii Garzii de Mediu au descoperit, la vremea aceea, in timpul controlului, doua autobasculante care transportau ilegal marmura de la cariera la statia de sortare a aceleiasi firme SC „Vasecmar” SRL si care nu aveau nici macar numere de inmatriculare.
In plus, in aceeasi cariera, comisarii Garzii de Mediu au mai descoperit ambalaje de explozibil periculos si au sesizat politistii de la Biroul Arme, Explozivi, Substante Toxice. Acestia au constatat ca omul de afaceri Pavel Sangeozan avea autorizatie pentru detinerea si folosirea materialelor explozive vizata din 27 februarie 2006, adica imediat dupa intrarea in vigoare a actului normativ care interzice exploatarile de resurse naturale neregenerabile in ariile protejate si cu putin inainte de a i se dispune in mod expres incetarea activitatii in cariera.
In apararea sa, Pavel Sangeorzan a aratat ca mai exista o cariera de marmura in Parcul National Muntii Rodnei care este insa lasata sa functioneze.
Comisarii Garzii de Mediu au afirmat ca la cealalta cariera din perimetrul protejat, concesionata de SC „Exploterasit” SRL, firma condusa de omul de afaceri Silviu Danila, exista insa o situatie contrara celei de la Anies.
La Cormaia, nu au fost gasite nici un fel de utilaje si nici urme recente de detonare, fiind blocat inclusiv accesul in cariera. Patronul Silviu Danila, care anul trecut obtinuse autorizatii de mediu, s-a conformat masurii de sistare dispuse pe baza legii protectiei mediului. In cazul firmei „Exploterasit”, Consiliul Stiintific al PNMR a votat pentru scoaterea carierei de pe Valea Cormaia din perimetrul Parcului.
Presedintele Consiliului Consultativ al PNMR, subprefectul Gheorghe Tuta, l-a sfatuit pe omul de afaceri Pavel Sangeorzan sa respecte legea si, in cazul in care doreste sa obtina scoaterea carierei sale din perimetrul PNMR sa se adreseze Consiliului Stiintific, singurul care poate lua o hotarare in acest sens.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă