5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialOlimp, statiunea devalizata

Olimp, statiunea devalizata

» Cele mai importante hoteluri din Olimp au ajuns acum adevarate focare de infectie.

» Principalii vinovati sunt managerii societatii SC Olimp Estival 2002.

 

Odata cele mai frumoase si mai apreciate locatii ale statiunii Olimp, complexele Panoramic, Amfiteatru, Belvedere si Neptun au fost transformate in adevarate depozite de vechituri. Inca de la infiintare, SC Olimp Estival 2002, din cauza managementului defectuos, a cunoscut o linie descendeta a afacerilor. Astfel, ca urmare a acestei gestiuni, sub conducerea lui Gabriel Monea, firma a intrat practic in faliment. Pentru achitarea datoriilor a fost vandut complexul Neptun contra sumei de sapte milioane de euro. Cu o parte din banii obtinuti, firma a achitat datoriile acumulate intre anii 2002 si 2006 in valoare de peste 80 de miliarde de lei vechi. Restul banilor, in loc sa fie dirijati pentru renovarea celorlalte complexuri care stau sa cada, au apucat la scurt timp de la intrarea in contul societatii directii neortodoxe.

Drumul banilor
Astfel, de la sfarsitul anului 2006, conducerea SC Olimp Estival 2002 a facut tot posibilul pentru a scapa de aceasta povara a banilor din cont. Cu toate ca in momentul in care societatea avea in patrimoniu patru complexuri figurau ca angajati permanenti doar 26 de persoane, in prezent, cu doar doua complexuri in grija, aceasta are peste 50 de angajati. Societatea a ramas doar cu doua hoteluri dupa ce Complexul Belvedere a fost inchiriat unei firme din Constanta, din cate se pare, la o valoarea de de doua ori mai mica decat cea reala. Desi sezonul estival a fost inceput cu stangul, celor doua complexuri, din cauza starii precare a utilitatilor fiindu-le stearsa cate o stea, directorul Gabriel Monea a considerat necesara efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru hotelul Panoramic. Decizia in urma careia aproape 80.000 de euro au fost aruncati fara nici un rost pe geam a venit la scurt timp dupa ce, in sedinta Consiliului de Administratie, s-a pus problema scoaterii la vanzare, in toamna, a actiunilor pe care le detine AVAS. Acest lucru scoate in evidenta o posibila voita distrugere a complexului astfel incat actiunile sa fie achizitionate de diversi terti la un pret de nimic.

Fara forme legale
Mai mult de atat, proaspetii angajati ai SC Olimp Estival 2002 nu indeplinesc conditiile de pregatire profesionala de studii in domeniu, majoritatea neavand brevet in turism. Curios este faptul ca, din cate se pare, nici macar directorul executiv Gabriel Monea, pe langa faptul ca nu a mai lucrat in turism, nu are acest brevet impus obligatoriu de legile in vigoare. Lipsa calificativelor necesare pentru a lucra in acest domeniu pot fi observate si ca urmare a faptului ca in plin sezon estival, SC Olimp Estival 2002 a demarat lucrari de renovare asupra a 30 de camere din Hotelul Amfiteatru. Pe langa faptul ca aceste lucrari de modernizare vor fi gata abia la sfarsitul sezonului, suma investita in aceste operatiuni este colosala. Astfel, investitia totala, cu toate ca este vorba de doar 30 de camere, a fost estimata la peste trei miliarde de lei vechi. Inca de la inceputul anului 2005, in baza unui studiu de specialitate, a fost intocmita o lista cu reparatiile si modernizarile necesare pentru a aduce complexurile la nivelul concurentei. Astfel, reprezentantii departamentului tehnic au constatat ca instalatia electrica trebuie inlocuita in totalitate. In aceeasi stare jalnica au fost gasite si instalatiile sanitare, lifturile, cat si sistemul de paza si stingere a incendiilor. Mai mult de atat, piscinele si centralele termice au nevoie de reparatii capitale. Ca si cum aceste lucruri nu erau suficiente, la scurt timp de la inceperea sezonului estival, din cauza conditiilor improprii de pregatire a mancarii, mai multi turisti s-au ales cu infectii alimentare puternice. "Nu mai vin in viata mea in acesr hotel", a declarat dupa o astfel de aventura Marian Constantin, un turist din vestul tarii.

Trei, doi, unu…
Hotelurile din Olimp aveau, in vremurile lor de glorie, trei stele – de ajuns pentru un litoral romanesc unde unitatile de cazare de trei si patru stele se numarau pe degetele de la o mana. In 2004, acestea au fost retrogradate la doua stele. Surse neoficiale spun ca declasificarea nu a fost intamplatoare, avand in vedere ca in toamna AVAS se pregateste sa scoata pe piata pachetul majoritar de actiuni la aceasta societate.
Mai multi oameni de afaceri si politicieni se freaca de pe acum pe maini cu gandul la "mierea" buna si, mai ales, ieftina, pe care o pot obtine atunci.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă