0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialOfensivă economică asiatică în Ardeal

Ofensivă economică asiatică în Ardeal

Există interes concret din partea unor companii coreene şi asiatice, interesate de investiţii de amploare.

Transilvania ar putea deveni poarte de intrare a investiţiilor asiatice pe piaţa Uniunii Europene. Două misiuni economice, organizate în Coreea de Sud şi în China, au adus primii investitori care prospectează piaţa românească. Spre deosebire de alte delegaţii, care au avut mai degrabă scop turistic decât unul economic, cele două misiuni economice din Cluj au lăsat o impresie excelentă în Asia.

 

Parteneriat strategic româno-coreean

Misiunea economică ce a avut loc în Coreea de Sud a fost organizată de Open Bridge Consortium, o asociaţie care promovează relaţiile economice şi culturale din România şi Coreea de Sud. Delegaţia română a fost sprijinită de noul ambasador al României îmn Coreea de Sud, Călin Fabian. Această misiune a dus la deschiderea unui birou de informare, Transilvania Center, în oraşul Ulsan. Este vorba de una dintre metropolele industriale importante ale Asiei, locul unde se află cartierul general al gigantului industrial Hyunday. De asemenea, oportunităţile oferite de Cluj şi de Transilvania, în general, au fost promovate şi în Suwon, oraşul unde se află cartierul general al companiei multinaţionale Samsung şi care este înfrăţit cu Cluj-Napoca de mai mulţi ani. Parteneriatul a fost extins şi la nivelul administraţiei judeţene, a anunţat Istvan Vakar, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. „România este imperios necesar să se promoveze în Coreea, deoarece economia coreeană este în creştere, PIB-ul lor este în creştere în fiecare an, piaţa coreeană şi piaţa asiatică este relativ ocupată şi este deschidere pentru a investi – chiar şi investiţii mai mari – în piaţa occidentală. Noi, pentru ei, reprezentăm o poartă de intrare în piaţa occidentală, prin urmare încercăm cu toată forţa noastră să îi atragem încoace”, a spus Istvan Vakar.

Informaţii despre afaceri de succes din Transilvania, dar şi despre oportunităţi de investiţii pentru oamenii de afaceri coreeni interesaţi de mari proiecte, precum Autostrada Transilvania ori histrocentrala de la Tarniţa – Lăpuşteşti sunt promovate în întreaga Coree de Sud şi prin intermediul revistei Transilvania Outlook. Este vorba de rodul unui parteneriat iniaţiat de Open Bridge Consortium şi care este sprijinit de o asociere din care fac parte autorităţile locale, cele judeţene, Camera de Comerţ şi Industrie, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca ori actori economici precum Tetarom, precum şi de portalul www.clujtoday.ro. 

Lae Weon Park, preşedinte Open Bridge Consortium, a explicat interesul investitorilor coreeni pentru România. „Prima dată trebuie să vă spun că Guvernul Coreii de Sud şi Guvernul României sunt parteneri strategici. România este unicul partener de acest fel din Europa pentru Coreea de Sud. Există mai mulţi factori de care trebuie să ţinem seama. România este o ţară destul de mare şi destul de bine populată. Are mai multe resurse interesante şi oameni cu bună calificare”, a spus Lae Weon Park.

La rândul său, vicepreşedintele Open Bridge Consortium, Octavian Gagiu, a spus că există deja două companii coreene interesate de proiecte din zona Clujului.

Reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, Emilia Botezan, a afirmat că partenerii coreeni au fost plăcut impresionaţi de profesionismul şi acurateţea informaţiilor oferite de membrii delegaţiei româneşti. Reprezentanţii ai furnizorilor pentru compania Hyunday şi-au exprimat regretul pentru faptul că întâlnirea nu a avut loc cu trei luni mai devreme, înainte ca ei să înceapă proiectul unei fabrici de componente auto în Cehia. Însă există interes pentru Transilvania din partea unor companiio care gestionează proiecte energetice, dar şi din partea unor firme coreene interesate să cumpere produse agricole din România.

Investitori din China

La câteva zile după încheierea misiunii economice clujene în Coreea de Sud, altă delegaţie, condusă de prefectul Ioan Vuşcan şi de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a luat calea Chinei. Este vorba de un parteneriat cu reprezentanţii provinciei Shandong, care are o populaţie de 90 de milioane de locuitori. „Partenerii chinezi ne-au spus că este vorba de cea mai serioasă delegaţie românească ce a vizitat China în ultimii 19 ani. Vorbim despre oportunitatea de a recâştiga o piaţă importantă. De asemenea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, am fost acolo ca să atrag investitori chinezi în parcurile industriale din judeţ”, a declarat Horea Uioreanu. La rândul său, prefectul Ioan Vuşcan a declarat că oamenii de afaceri chinezi au fost foarte atenţi la detalii. „Ne-au întrebat şi de preţul terenurilor. Eu le-am spus că este ieftin şi că acele companii care sunt înregistrate în România pot să cumpere teren”, a spus Ioan Vuşcan.

Investiţii concrete

O delegaţie de oameni politici chinezi a vizitat Clujul în luna iulie. Iar după misiunea economică a clujenilor în Asia, decidenţii chinezi au stabilit că vor trimite în Cluj o misiune economică formată din companii interesate de investiţii concrete. O astfel de companie vrea să investească în domeniul industrializării ciupercilor. De asemenea, primarul din Câmpia Turzii s-a întâlnit cu reprezentanţii a două fabrici de construit tractoare şi utilaje agricole, pe care vrea să îi convingă să preia platforma industrială deţinută de Mechel în oraş şi să înceapă acolo construcţia de tractoare pentru piaţa din România.

Cele mai citite

Volodimir Zelenski: Rusia a lansat atacuri „inumane” în ziua de Crăciun

Loviturile au rănit cel puțin șase persoane în orașul de nord-est Harkov și au ucis unul în regiunea Dnipropetrovsk, au declarat guvernatori ucraineni Rusia a...

Adrian Mutu, aproape de a prelua Petrolul. „Vom bate palma în curând”

Adrian Mutu este pe punctul de a deveni antrenorul Petrolului, vicepreședintele clubului confirmând că negocierile sunt în faza finală. Fostul internațional ar urma să...

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...
Ultima oră
Pe aceeași temă