Tot mai multi contribuabili sibieni isi exprima nemultumirea fata de modul in care Ministerul Finantelor Publice alege sa mai scoata 500.000 de lei din conturile firmelor si al persoanelor fizice autorizate, suma reprezentand contravaloarea registrului de evidenta fiscala care trebuie tinut incepand cu 1 iulie la sediul fiecarui platitor de impozite catre stat ce intra in aceasta categorie. Ceea ce unii dintre agentii economici considera a fi o „alta aberatie” venita din partea statului, este prevazut ca obligatoriu prin efectul Ordinului MFP 870/2005.
Astfel, agentii platitori de impozite pe profit trebuie sa achizitioneze in perioada urmatoare registrele de evidenta fiscala, niste formulare care costa 499.800 de lei vechi, tiparite in graba la Compania Imprimeriile Statului, si care nu se gasesc decat la sediile judetene ale directiilor de Finante Publice. Actul are un statut special de tiparire, inseriere si distribuire si, potrivit unora dintre contribuabili, este foarte scump.
Filosofia ce sta in spatele impunerii noului formular de urmarire a activitatii fiscale a unui agent economic impune ca acesta sa noteze periodic, din proprie initiativa, informatiile reale care au stat la baza modului de calcul (determinarii) profitului impozabil de catre stat intr-o perioada anumita de timp (de la 1 iulie 2005), precum si modului in care a fost calculat impozitul pe profit datorat statului, conform legislatiei fiscale in vigoare.