Acordarea salariului minim pe economie angajatilor este o forma mascata a muncii la negru, declara purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teriorial de Munca, Florentina Visan. Pentru a nu plati catre stat taxe mari, patronii prefera sa achite salariatilor minimum pe economie pe cartea de munca si diferenta de bani in mana. Visan este convinsa ca majoritatea patronilor prefera contractele individuale de munca, pentru ca angajatii semneaza pentru a avea un loc de munca. Din aproximativ 120 de reclamatii depuse la sediul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta pe luna, 50 sunt de acest gen.
Intelegerile verbale…
Florentina Visan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca a declarat ca inspectorii de munca au constatat ca majoritatea salariatilor accepta salariul minim pe contractul individual de munca, avand o intelegere verbala cu patronul pentru a primi restul banilor in mana.
„Tocmai pentru ca exista aceste intelegeri intre angajatori si angajati, inspectorii de munca nu pot obliga patronul sa plateasca un salariu pe cartea de munca mai mare de 370 de lei, pentru ca in acte el este acoperit, platindu-si darile catre stat. Astfel, pe cartile de munca se regasesc exact sumele scrise in contract.
In aceasta situatie, in momentul in care salariatii vin la sediul nostru sa-si reclame propriii patroni, noi nu putem face nimic.
Directoriii se fac ca ploua
Visan spune ca de cele mai multe ori oamenii vin sa reclame diverse lucruri dupa ce patronul s-a descotorosit de ei. Sau exista cazuri cand salariatii se prezinta la ITM si reclama faptul ca nu si-au primit salariul de trei luni si ca au de rimit cel putin un salariu de 10.000.000 de lei vechi pe luna. Purtatorul de cuvant al ITM Constanta, Florentina Visan, atrage atentia ca atata vreme cat acest lucru nu poate fi demonstrat, inspectorii muncii nu pot sa-l ia de guler pe angajator.
„Este sfant ceea ce este trecut in cartea de munca, suma, perioada pe care salariatul este angajat etc.” Visan a subliniat ca e preferabil ca salariatii sa reclame patronii pentru neplata drepturilor salariale inainte de a fi dati afara si sa nu se multumeasca cu minimum pe contract, sa incerce sa-si renegocieze mai mult.
Tot in topul reclamatiilor sosite la ITM se afla neplata orelor suplimentare sau faptul ca nu au fost platiti la timp.