Deputatul Mircia Giurgiu vrea să propună Ministerului Turismului ca toate serviciile din turism, nu doar cazarea, să beneficieze de un TVA de 9 la sută. Taxa pe valoare adăugată în general este de 24 la sută. Parlamentarul independent a cerut ajutorul ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, pe care va încerca să îl convingă ca la toate serviciile turistice să fie aplicată o taxă unică de impozitare de 9%. „În acest moment, doar la cazare TVA-ul este de 9%, în rest toate celelalte servicii au o taxă unică de 24%. Sper ca doamna Udrea să ne ajute pentru ca, alături de cazare, şi transportul, masa sau închirierea terenurilor să aibă această taxă de 9%. Acest lucru ar veni cu siguranţă în ajutorul turismului din România, care ar creşte foarte mult”, a declarat Mircia Giurgiu.
Iniţiativă apreciată
Iniţiativa a fost primită favorabil de operatorii din domeniul turismului. Preşedintele Asociaţiei Pelaghia din comuna Mărişel, Viorel Pleşa, care promovează turismul în zona Munţii Apusenilor, spune că reducerea TVA pentru serviciile oferite în acest domeniu economic ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru investitori. „Este destul de complicat să explici unui om că, pentru cazare, TVA-ul este de 9 la sută, iar pentru alte servicii, cum ar fi micul dejun, este de 24 la sută. Dacă va fi redus TVA-ul pentru toate serviciile, efectul va fi o scădere a preţurilor. Iar în aceste vremuri de criză, în care oamenii sunt foarte grijulii în privinţa cheltuirii banilor, pentru clienţi acest lucru va conta foarte mult. De asemenea, un efect de care vor beneficia proprietarii de pensiuni, hoteluri ori moteluri va fi creşterea numărului de turişti”, a spus Viorel Pleşa, care a fondat în Mărişel pensiunea Popasul Iancului şi o pârtie de schi.
La rândul lor, operatorii turistici din staţiunile balneare din vestul ţării spun că reducerea TVA va însemna salvarea multor unităţi turistice de la faliment. Operatorii români din domeniul turismului se plâng de faptul că nu mai poit face faţă concurenţei reprezentate de staţiunile cu ape termale din Ungaria. În timp ce aceste staţiuni beneficiază de investiţii, de subvenţii şi de publicitate din partea Guvernului din Budapesta, operatorii români din turism încearcă să îţi menţină vechii clienţi. Cu toate acestea, mulţi dintre români preferă să meargă peste graniţă, la Hajduszoboszlo, în loc să meagră în Băile Felix, din judeţul Bihor. Motivul este acela că preţurile sunt mai mici decât în România, iar infrastructura este mai bună. Restaurantele ungureşti s-au adaptat şi au inclusiv meniuri în limba română, iar angajaţii unităţilor de cazare ori de servirea mesei sunt recrutaţi inclusiv dintre membrii minorităţii româneşti din Ungaria.
Evaziune în floare
Mulţi dintre proprietarii de pensiuni şi hoteluri din Transilvania spun că, dincolo de concurenţa operatorilor maghiari din domeniul turismului, o problemă este reprezentată şi de concurenţa neloială. Există multe unităţi turistice care practică diferite forme de evaziune fiscală, tocmai pentru că taxele sunt prea mari pentru restaurante ori pentru baruri. Însă, o scădere a TVA ar aduce şi o disciplină fiscală mai mare, pentru că investitorii vor prefera să plătească taxe rezonabile, decât să rişte o acuzaţie penală.