Tabara contestatarilor premierului Calin Popescu-Tariceanu s-a mai ingrosat cu un fost ministru. Clujeanul Andrei Marga, fost ministru al Invatamantului in perioada 1997-2000 si ex-rector al Universitatii „Babes-Bolyai”, a anuntat ca refuza oferta de a face parte dintr-un nou Guvern rezultat in urma remanierii pe care o pune la cale actualul presedinte al PNL, care s-a razgandit in privinta demisiei din postul de prim-ministru.
Precizarea profesorului universitar vine la o zi dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, si-a dat demisia din Guvern si a anuntat ca va renunta si la functia detinuta in structurile de conducere ale partidului din cauza inconsecventei lui Tariceanu, care s-a jucat de-a demisia.
Varianta numirii lui Marga in postul de ministru al Educatiei si Cercetarii ori in cel de Externe a inceput sa prinda contur dupa ce, miercuri, presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, care conduce si Consiliul Judetean, declara ca va sustine includerea profesorului universitar in noua echipa de la Palatul Victoria.
Numai ca Andrei Marga, in prezent presedinte al Consiliului Academic al Universitatii „Babes-Bolyai”, a spus ca in opinia sa, Guvernul Tariceanu este cel mai diletant dintre cele care au condus Romania dupa anul 1989. El a mai afirmat ca nu este interesat sa faca parte din nici un cabinet condus de actualul premier.
„Consider ca valorile liberalismului democratic modern sunt vitale pentru o Romanie normalizata. Doar ca acest Guvern, evident cel mai diletant din 1989 incoace, nu are de-a face propriu-zis cu aceste valori”, se arata in documentul prin care fostul ministru isi exprima pozitia. Mai mult, el sustine ca in privinta Aliantei „D.A.” este nevoie de o schimbare de directie si de lideri.
Astfel, fostul rector al UBB se situeaza explicit de partea celor care sustin revenirea urgenta a fostului prim-ministru Teodor Stolojan in fruntea PNL. Pe de alta parte, printre randuri se poate deslusi si o atitudine critica a lui Marga fata de colegul sau de universitate, presedintele PD, Emil Boc, care este in acelasi timp si primar al municipiului Cluj-Napoca, in contextul in care fostul ministru al Educatiei a folosit pluralul atunci cand s-a referit la schimbarea liderilor Aliantei.
Relatiile lui Andrei Marga cu Teodor Stolojan au fost mai mult decat bune. Unul dintre motivele inscrierii profesorului universitar clujean in randul liberalilor a fost tocmai venirea in fruntea partidului a lui Stolojan. Si asta, in conditiile in care Marga ocupase cu putina vreme inainte functia de presedinte al PNTCD. Dupa retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala, in octombrie 2004, fostul rector a refuzat sa candideze pentru un mandat de senator din partea Aliantei in judetul Bistrita-Nasaud.
Pe de alta parte, relatiile lui Andrei Marga cu membri din conducerea PD au ajuns glaciale, dupa ce reprezentantii acestui partid au cerut si au obtinut postul de ministru al Educatiei si Cercetarii. In aceasta functie a fost instalat unul dintre adversarii sai, respectiv fostul cancelar al UBB Mircea Miclea, care a renuntat la functia sa din conducerea institutiei de invatamant superior dupa un conflict cu Marga, pe atunci rector.
Profesorul universitar a intrat in conflict, in anul 2000, si cu actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Pe atunci, acesta din urma fusese ales primar al Capitalei si a criticat Ministerul Educatiei, condus de Marga. Clujeanul a reactionat vehement, caracterizand atitudinea lui Basescu drept „demagogie” si acuzandu-l ca ar fi irosit, in perioada in care actualul sef al statului era ministru al Transporturilor, fondurile imprumutate de Romania pentru modernizarea CFR.