5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialMajoritatea scolilor din Bihor nu au apa curenta

Majoritatea scolilor din Bihor nu au apa curenta

Mai bine de jumatate din scolile bihorene, cele mai multe din mediul rural, nu sunt racordate inca la reteaua de apa curenta, prin urmare nu vor putea primi nici in acest an autorizatia de functionare. Inspectia Sanitara de Stat a demarat o serie de controale care vor dura pana in luna septembrie, in urma carora vor fi acordate aceste documente.
Potrivit prefectului Ilie Bolojan, din cele 1.076 de unitati de invatamant din judet, doar 316 au autorizatie de functionare, restul de 760, majoritatea din mediul rural, nefiind racordate la reteaua de apa potabila. Totodata, in 240 de scoli si gradinite se fac lucrari de reparatii, iar in 66 lucrarile au fost deja finalizate. In alte 383 de unitati se face igienizare, iar in 114 scoli aceasta activitate a fost finalizata.
In Oradea o parte din unitati sunt aproape gata pentru a-si primi elevii. Potrivit reprezentantilor municipalitatii, toate aceste unitati au autorizatie de functionare, fiind racordate la reteaua de apa potabila si avand grupuri sanitare in interior.
Primaria a alocat, anul acesta, 82 de miliarde lei vechi pentru unitatile de invatamant, 16 miliarde fiind alocate pentru reparatii curente si igienizare, iar restul pentru reparatii capitale. „90 la suta dintre lucrarile de reparatii curente si igienizari sunt gata. In doua sau trei scoli acestea vor continua si putin dupa inceperea anului scolar pentru ca din motive obiective demararea acestor lucrari au intarziat”, a declarat directorul adjunct din cadrul Directiei de Administrare a Patrimoniului Imobiliar din cadrul Primariei, Georgeta Isai.
Din cauza retrocedarilor care au afectat si o parte din scolile din municipiu, Guvernul va aloca banii necesari construirii a doua campusuri scolare, unul in Parcul Olosig, iar celalalt pe strada Armatei Romane. Noile constructii vor adaposti mai multe sali de curs, internate, laboratoare, biblioteci, si alte facilitati. Cu toate acestea, pana acum nu se cunoaste suma alocata acestui proiect nici cand va fi inceputa constructia.
De asemenea, un campus asemanator va fi construit si la Marghita, unde imobilul care a adapostit Scoala cu clasele I-IV a fost retrocedat Bisericii Reformate. „Va fi construit in zona strandului. Acolo vor fi mutate si scolile, gradinitele si chiar Facultatea "Vasile Goldis"”, a declarat primarul localitatii, Pocslay Zoltan.

Cele mai citite

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

ROBOR la 3 luni deschide anul 2025 la 5,92%: Stabilitate față de finalul anului trecut

Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, își menține nivelul de 5,92%...

Ce a răspuns David Popovici la întrebarea „Care sunt plăcerile tale vinovate?”

David Popovici, campionul olimpic de 20 de ani, a dezvăluit într-un mod inedit una dintre plăcerile sale vinovate în cadrul unui episod al MCN...
Ultima oră
Pe aceeași temă