Ministrul Mediului si Apel din Ungaria, Miklos Persanyi, a desfiintat controversatul acord de mediu pentru proiectul auro-argentifer de la Rosia Montana (judetul Alba). Prezent, ieri, la Oradea, demnitarul strain a spus ca datele privitoare la investitie oferite partii maghiare sunt incomplete si nu clarifica o serie de probleme ce ar putea fi generate odata cu demararea proiectului.
Conform Conventiei de la Espoo, in cazul investitiilor cu impact transfrontalier, tarile invecinate sunt indreptatite sa solicite date si informatii cat mai precise. Astfel, Ungaria poate sa isi dea sau nu acordul pentru demararea proiectului de la Rosia Montana.
Ca urmare, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania a transmis omologilor maghiari proiectul acordului de mediu propus de titularul proiectului, compania „Gabriel Resources”. Miklos Persanyi a catalogat, insa, aceste date ca fiind incomplete, iar documentul respectiv nu clarifica o serie de probleme ce pot fi generate de inceperea in-vestitiei. „Evaluarea starii actuale a mediului in zona este incompleta. In studiu nu este precizat daca in acea zona sunt specii protejate, conform Directivelor Europene, si ce se va face pentru protejarea lor”, a adaugat ministrul.
Totodata, partea maghiara considera ca o alta problema importanta se refera la depozitarea deseurilor periculoase ce rezulta dupa exploatare. Si anume faptul ca in studiu se specifica unde anume va fi depozitata cianura. „Masurile ce trebuie luate in cazul unui accident nu sunt nici ele prezente in studiu”, a adaugat ministrul ungar.