Între Primăria Galaţi şi mafia imobiliară se dă o luptă pe viaţă şi moarte, miza fiind terenurile pe care urmează să fie dezvoltate diverse investiţii guvernamentale, ale municipalităţii sau ale unor investitori importanţi. Imediat ce este anunţată o investiţie, revendicatorii de profesie solicită în instanţe restituirea în natură a terenului respectiv şi în foarte multe cazuri revendicarea a şi fost obţinută, cu complicitatea unor funcţionari de la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau a unor magistraţi.
Un astfel de caz este cel al noului spital judeţean, care urmează să fie construit în zona de nord a Galaţiului. Este un proiect mai vechi, care în urmă cu câţiva ani ar fi trebuit să fie finanţat de Ministrul Sănătăţii. Acum este interesat de realizarea acestui proiect un investitor din Spania. „Împreună cu dl prefect şi preşedintele CJ Galaţi, am avut o întâlnire la guvern cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, un reprezentant din structura de parteneriat public-privat a guvernului şi cu un investitor din Spania, subiectul fiind construirea spitalului judeţean de care s-a mai vorbit, proiect demarat de pe vremea guvernării Tăriceanu. Sunt studii şi proiecte făcute de Ministerul Sănătăţii. Se intenţionează ca pe terenul transferat de la Inspectoratul Judeţean pentru Jandarmerie Galaţi la Ministerul Sănătăţii, în parteneriat public privat, cu banii acestui investitor, să se facă spitalul mult dorit”, ne-a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan. Conform proiectului din 2006-2007, noul spital judeţean urma să aibă toate secţiile de urgenţă, la subsol urmau să fie laboratoarele de analize şi imagistică, la parter „Urgenţa”, iar la etaj saloanele.
Proiect al Băncii Mondiale
Spitalul cu 500 de paturi era realizat pe baza unui proiect de la Banca Mondială şi costa 109 milioane euro. Prin HG nr. 451/16 mai 2007, guvernul Tăriceanu a aprobat transferul unui teren de 11 ha din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului de Interne în administrarea Ministerului Sănătăţii (MS), pentru „construirea unui spital judeţean de urgenţă în municipiul Galaţi”. Terenul cu pricina fusese Grădina de Zarzavaturi a Miliţiei, iar acum se afla în administrarea Jandarmeriei. Între timp, pentru că s-a aflat că acolo ar urma să fie dezvoltată o investiţie, a apărut un revendicator care a obţinut retrocedarea unui hectar de teren. „Pentru că suntem la Galaţi şi Galaţiul este oraşul tuturor posibilităţilor, a apărut şi aici un revendicator. Pe cale 11,5 ha date din domeniul Ministerului Administraţiei şi Internelor la Ministerul Sănătăţii, cineva revendică un hectar de teren”, spune primarul Marius Stan.
Tunuri imobiliare în serie la „Ultimul leu”
Nu este o situaţie singulară. În zona intersecţiei de la „Ultimul leu”, unde au început lucrările pentru fundaţia unui nou magazin Kaufland, joia trecută fiind pusă piatra de temelie, au fost revendicate 9 suprafeţe de teren. „Joia trecută, pe acel teren pe care o firmă foarte serioasă construieşte într-un ritm extraordinar, s-a înregistrat a noua revendicare. Una din revendicări, de 400 mp, se află exact pe mijlocul terenului. Mai trist, jignitor şi umilitor, este că procesul pentru cei 400 de mp din mijlocul suprafeţei de teren deţinute de acest mare dezvoltator care a cumpărat cu acte în regulă de la Primărie, datează din 2004. Deci în Primărie se ştia de el, dar a fost vândut terenul ca fiind liber de sarcini”, a adăugat primarul Galaţiului.