5.3 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSpecialLitoralul armelor de foc

Litoralul armelor de foc

In evidentele politiei constantene figureaza 2.297 de persoane fizice care poseda permis de portarma si care detin peste 3.600 de pusti si pistoale. Majoritatea sunt arme de vanatoare sau neletale, dar exista si 11 persoane publice detinatoare de pistoale cu glont. Seful DIAS, comisarul Emil Moraru, este singurul constantean care are doua astfel de "instrumente" letale. In afara armelor aflate la persoane fizice, alte 700 se afla in proprietatea firmelor de paza si protectie. Judetul Constanta este insa mult mai "bogat" in astfel de "produse" datorita unei piete negre extrem de bine dezvoltate. In 2006, politistii AEST au confiscat peste 40 de arme neinregistrate, in timp ce anul acesta au existat doar trei "capturi".
In momentul de fata, in Romania este permisa achizitionarea libera a pistoalelor neletale, fie acestea arme de autoaparare (cu gaz sau cu bile de cauciuc) sau cu aer comprimat, folosite in special la tir. In judetul Constanta exista cinci magazine de specialitate (multe agentii regionale ale unor firme din capitala), care ofera spre vanzare asttfel de arme.

Legislatie permisiva

Pentru a cumpara de la armurieri o arma neletala si munitia aferenta, cumparatorul trebuie insa sa indeplineasca anumite conditii. El trebuie sa notifice organelor de politie intentia de a cumpara un pistol sau o pusca neletala, depunand alaturi de cerere si o copie dupa buletin. In maximum trei zile de la primirea notificarii, Biroul AEST din cadrul IPJ Constanta trebuie sa ii elibereze o dovada a inregistrarii, care este valabila o luna. Cu aceasta dovada, omul merge la un magazin, cumpara arma, dupa care revine cu factura de achizitie la Politie pentru a obtine un certificat de detinator. In cazul armelor letale, situatia este complet diferita, comercializarea lor fiind restrictionata de lege. Este nevoie de o sumedenie de acte care sa dovedeasca necesitatea obtinerii unui pistol a unei pusti din aceasta categorie. Dintre aceste documente trebuie mentionate certificatul medical, cazierul, avizul psihologic si nu in ultimul rand dovada absolvirii unui curs de instruire, organizat de o persoana juridica autorizata in acest sens. Legea prevede ca detinatorul unui pistol pentru autoaparare are dreptul la  maximum 100 de cartuse, in timp ce posesorul unei arme cu aer comprimat poate avea 500 de cartuse, sub obligatia de a le folosi doar in poligon autorizat.

Vanatorii, primii in top

Comandantul Biroului AEST din cadrul IPJ Constanta, comisar-sef Mihai Toporan, a declarat ca in momentul de fata in judetul Constanta sunt inregistrate 2.297 de persoane fizice care poseda permise legale si care detin peste 3.600 de arme. Este vorba despre 2.070 de arme de vanatoare (dintre care 22 AKM-uri), 1.366 de pistoale cu gaze lacrimogene, 126 de arme de tir cu glont, 10 arme de panoplie si nu in ultimul rand, 12 pistoale cu glont. Ultima clasificare este rezervata unei categorii distincte de persoane publice, legea prevazand clar cine anume are dreptul sa posede o astfel de arma de foc. Printre posesorii pistoalelor cu glont se numara un magistrat, doi politisti, sapte rezervisti, fosti ofiteri de armata si un demnitar. Singurul dintre acestia care are doua arme este seful SIAS, comisarul Emil Moraru. "Legea permite ca orice demnitar sa poata solicita detinerea unei astfel de arme, dar numai in regim de inchiriere pe durata indeplinirii functiei publice. Armele de tip Glock, Carpati sau Magnum se iau de la IPJ, impreuna cu munitia aferenta si se predau imediat dupa incetarea mandatului de demnitar", a declarat Toporan. Orice persoana care indeplineste conditiile legii are dreptul sa detina arme neletala, maximul acceptat fiind de cate doua pistoale sau pusti din fiecare calibru.

Firmele de paza

Potrivit comandantului AEST, in judetul Constanta mai exista peste 730 de arme care se afla in proprietatea a 86 de persoane juridice, firme specializate de paza si protectie. Ele detin 297 de pistoale cu glont, 132 de arme de vanatoare (sase sunt folosite la Aeroportul Kogalniceanu pentru indepartarea pasarilor de pe piste!), 40 de pusti AKM si 298 de arme neletale (cu bile de cauciuc sau gaze). Permisele pentru aceste arme sunt date pe fiecare societate in parte, dar sunt folosite de agenti instruiti. Pistolul sau pusca, cu munitia aferenta, se preda de la un agent la altul, nici unul dintre acestia neavand dreptul sa detina arma in afara orelor de serviciu.

Ce spun vanzatorii

Tendinta de liberalizare a pietei armelor de foc a condus la aparitia mai multor firme specializate in comercializarea lor. Reprezentantul unei societati din Constanta ne-a oferit detalii cu privire la piata din domeniu. "Exista numeroase cereri pentru armele de autoaparare, cum este cazul celor cu gaz sau cu bila de cauciuc. Preturile sunt destul de mici, in jur de 5 milioane si jumatate pentru un pistol cu gaz sau 7 milioane pentru un revolver din aceeasi categorie. Avem pistoale cu bila de cauciuc la 14.900.000 lei vechi, cea mai scumpa arma de acest gen valorand in jur de 17 milioane. Pana acum nu am avut nici o persoana care sa cumpere o arma cu glont, pentru ca legea prevede clar conditiile in care se pot achizitiona acestea. Pentru neletale, cumparatorul trebuie insa sa vina doar cu dovada de la Politie ca a fost luat in evidenta.

Piata neagra

In ultimii ani, pe raza judetului Constanta s-au inregistrat incidente grave (acte de violenta), in care s-a consemnat folosirea unor arme de foc. Asa s-a intamplat in 2006 la Medgidia, sau pe 16 februarie 2007, cand la o confruntare intre clanurile interlope, martorii oculari au sesizat si "aparitia" unui pistol, folosit doar pentru amenintarea victimei. In urma cu doua saptamani, un copil de 4 ani a gasit in plina strada un pistol cu gaz, care nu figura in nici o evidenta IPJ si care ar fi putut fi folosit la o infractiune. Existenta unei piete negre este dovedita de statisticile IPJ privind confiscarile din ultima perioada a unor arme neinregistrate. Seful AETS ne-a declarat ca in 2006 au fost confiscate peste 40 de arme, letale si neletale, care nu figurau in evidentele IPJ. In marea majoritate a cazurilor a fost vorba despre pistoale aduse din Turcia, unde preturile sunt mai mici decat cele ale armurierilor din tara noastra. Un caz inedit a fost cel al unui barbat care vindea in piata un pistol TT, vechi de peste cinci decenii, primit mostenire de la un bunic veteran de razboi. In primele doua luni ale acestui an, politistii AEST au confiscat trei arme neinregistrate, o pusca de vanatoare cu doua tevi si doua pistoale cu gaz. Pe 7 ianuarie, Marius Munteanu, un tanar venit de la munca din Spania a incercat sa se sinucida folosind un astfel de pistol achizitionat ilegal.

Cele mai citite

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17

Apple plănuiește lansarea unui model ultra-subțire de iPhone 17, cunoscut sub denumirea de „iPhone 17 Air”, care ar putea deveni cel mai subțire iPhone...

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...

„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

În 1831, o erupție vulcanică extrem de puternică a avut un impact semnificativ asupra climei globale, răcind temperaturile medii anuale din emisfera nordică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă