16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialLipsă acută de personal la Urgenţa Spitalului Judeţean

Lipsă acută de personal la Urgenţa Spitalului Judeţean

În ciuda numeroaselor apeluri adresate Ministerului Sănătăţii, până în prezent nu s-a primit niciun răspuns.

Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) consultă anual între 130.000 şi 150.000 de pacienţi. Cu toate acestea, normativul de medici a rămas acelaşi ca pe vremea când nu aveam la Constanţa SMURD şi elicopter pentru salvarea vieţilor omeneşti. „Ne luptăm în continuare cu un deficit de medici, asistente şi personal auxiliar. La numărul mare de bolnavi pe care-i vedem, avem cu 11 medici mai puţini.

De precizat că pe normativul existent în anul 2006, avem 14 posturi de personal auxiliar libere, 12 de asistente şi cinci de medici“, a declarat dr. Rodica Tudoran, şeful UPU.

La rândul său, directorul SCJU a confirmat că până acum au solicitat Ministerului Sănătăţii în repetate rânduri să le deblocheze posturile, dar nu au primit nici un răspuns din partea lor. „Consiliul Judeţean Constanţa nu poate debloca nişte posturi pe care nu le finanţează. Tocmai de aceea ne-am adresat finanţatorului. Le-am trimis deja trei hârtii şi sperăm să primim un răspuns ca să ştim ce avem de făcut“, a arătat dr. Dan Căpăţână. Această problemă afectează însă bolnavii care sunt astfel nevoiţi să aştepte ore-n şir pentru a fi preluaţi de medici.

Contracte pe durată determinată

Conducerea spitalului a scos la concurs luna trecută 14 posturi de asistente medicale, registratori şi infirmiere, în ultimii cinci ani, de când Ministerul Sănătăţii a blocat ocuparea posturilor vacante, acesta fiind cel mai mare număr de angajări pentru SCJU. Totuşi, este vorba despre posturi temporar vacante, adică pentru o perioadă de minimum două luni şi cel mult doi ani. Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe posturi sunt disponibile în UPU, unde mai este nevoie de un asistent medical pentru secţiile: Urologie, Dermato-Venerice, Neurologie, Pediatrie, Ginecologie, Neonatologie, dar şi de o îngrijitoare pentru bolnavii de diabet.

Reamintim că în 2012 spitalul se confrunta cu un deficit de 120 de angajaţi, majoritatea medici şi asistente.

Elicopterul, absolut necesar

În altă ordine de idei, dr. Rodica Tudoran a participat luna aceasta, la Braşov, la o acţiune la care au luat parte şi alţi colegi din ţară care au în dotare elicoptere. În urma discuţiilor, a concluzionat managerul SCJU, este evident că judeţul Constanţa trebuia să aibă mai demult un elicopter. „Faptele au dovedit-o, iar din punctul meu de vedere acest lucru trebuia să se întâmple de acum câţiva ani. În plus, vine vara şi pe tot litoralul vom avea nenumărate misiuni“, a precizat ea.

Cele mai citite

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...
Ultima oră
Pe aceeași temă