Creditorii Rafinariei „Petrolsub” din Suplacu de Barcau (judetul Bihor) se vor intalni, luni, pentru a discuta situatia societatii cu administratorul judiciar. Firma se afla in insolventa, pe fondul unor datorii totale de 143 milioane RON. Compania catre care rafinaria are cele mai mari datorii este "Petrom”, fostul administrator al punctului de prelucrare a titeiului, care se ridica la 107,2 milioane RON.
„Aceste intalniri sunt normale in astfel de cazuri. Ne intalnim cu creditorii pentru a dezbate strategiile de recuperare a datoriilor, care pot consta fie in continuarea activitatii societatii, fie in vanzarea activelor. Intalnirea de luni are ca scop o astfel de consultare. Cel mai probabil se va decide valorificarea activelor pentru plata datoriilor”, a declarat Radu Lotrean, reprezentantul SC „Euroconsult”, administratorul juridic al rafinariei.
Punctul de prelucrare a titeiului a fost privatizat in 1996. ctionari majoritari ai societatii au devenit trei firme: „Fertinvest Holding” LTD, cu sediul in Insulele Virgine, care detinea 22 la suta din actiuni, „Euro House 2000” SRL – cu 21,6 la suta, „Euro Trading Chemicals” SRL – cu 7,6 la suta, iar restul actionarilor sunt persoane fizice.
In urma cu circa un an, printre actionari figura si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cu o participatie de 1,7 la suta. Pachetul aflat in proprietatea demnitarului era evaluat intre doua si trei miliarde lei vechi.
Problemele rafinariei au inceput in anul 1997, cand "Petrolsub” a incheiat un contract cu "Euro House”, unul dintre actionari, rafinaria angajandu-se sa furnizeze produse petroliere firmei. „Euro House”, se obliga, la randul ei, sa achite produsele petroliere la 30 de zile de la livrare.
In anul 2000, „Euro House” nu si-a mai achitat, insa, facturile catre „Petrolsub”, iar societatea a inceput sa aiba probleme financiare, adunand restante catre „Petrom”, careia nu mai putea sa ii achite facturile pentru materia prima, adica titei.
Ca urmare a protestelor angajatilor, „Petrom” a decis sa reinceapa livrarea titeiului catre rafinarie pana la data de 31 martie 2005 si a incheiat un contract cu aceasta. Documentul trebuia semnat si de actionarii majoritari, insa acestia nu si-au facut aparitia. Anul trecut, „Petrolsub” a fost inchisa din nou si au fost demarate procedurile de lichidare judiciara.