Daniela Dragomir, seful Directiei Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta, a declarat ca incepand de anul viitor tara noastra va plati alocatii si indemnizatii inclusiv cetatenilor din afara granitelor noastre, dar care se afla in spatiul Uniunii Europene. „Va trebui sa ne punem la punct cu tot ce inseamna legislatie in spatiul UE. O data cu aderarea tarii noastre la UE, va trebui sa excelam si noi la capitole precum securitatea sociala. Functionarii nostri vor trebui, anul viitor, de exemplu, in cazul in care legislatia noastra este mai putin favorabila cetateanului strain, sosit pe teritoriul Constantei, sau Romaniei in general, sa stie sa apeleze si sa aplice legea mai avantajoasa pentru el, chiar daca este cea a Uniunii”.
Seful Directiei Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei din Constanta, Daniela Dragomir, considera ca tara noastra a facut eforturi in vederea indeplinirii conditiilor solicitate de la Bruxelles. In acelasi timp, ajutoarele de peste hotare vor trece din competenta nationala in cea a institutiilor europene. Astfel, subliniaza Dragomir, tara noastra din punct de vedere legislativ va fi mult mai bogata si pusa in situatia de a jongla cu legea care este favorabila cetatenilor care muncesc pe teritoriul tarii noastre.
Prestatii sociale ca in UE
Incepind cu 1 ianuarie 2007, Regulamentele europene 1.408 si 572 vor fi aplicate si in tara noastra a declarat Daniela Dragomir, seful DMSSF Constanta. Timp de trei ani, in Romania s-a implementat programul de securitate sociala pentru lucratorii migranti, astfel incat functionarii sa fie familiarizati cu sistemul european. „Normele europene vor avea prioritate in fata legislatiei romanesti, daca sunt mai avantajoase pentru cetatean. In acelasi timp, salariatii plecati peste hotare vor beneficia de prestatii din partea statului respectiv. Si ne referim aici la o gama intreaga de prestatii sociale, incepand cu pensiile pe caz de boala, accidente de munca, bolile profesionale, invaliditate, limita de varsta si ajutoare de deces. In schimb, Romania va fi autorizata pentru un numar mai restrans de servicii, respectiv alocatiile si indemnizatiile pentru cresterea copilului. Daniela Dragomir a explicat ca daca un cetatean din spatiul comunitar hotaraste sa se mute cu familia in interes de serviciu in Romania, statul competent, respectiv tara noastra, ii va achita ajutoarele banesti. Conditia este sa se incadreze in conditiile legale prevazute de cele doua tipuri de prestatii.
Armonizarea diferentelor legislative
Functionarii nostri nu trebuie sa se alarmeze, deoarece de anul viitor vor functiona comisii specializate in armonizarea diferentelor legislative. Datorita acestui sistem, toti romanii plecati la munca in strainatate vor fi asigurati, indiferent de statul in care muncesc. Daniela Dragomir, directorul executiv al Directiei Muncii Constanta, spune ca in cazul in care o familie alege sa-si primeasca drepturile in tara vor primi toate alocatiile la nivelul celor in sistemul tarii de resedinta. Mai mult, acei pensionari care au cotizat atat in statul in care lucreaza in prezent, dar si in statul unde s-au nascut au dreptul de a primi pensii din ambele tari.