Mai multe primarii din judetul Constanta au fost somate de catre conducerea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familiei pentru a aplica legea ajutorului social in mod corect, si nu dupa ureche. Sacele, Gradina si Topalu sunt primariile care au primit bila neagra in ceea ce priveste modalitatea de acordare a acestor ajutoare. Inspectorii Directiei Muncii au constatat cu stupoate ca edilii acestor localitati se raporteaza inca la prevederile Legii 416/2001 privind acordarea ajutorului social, prevederi care au iesit din vigoare in luna iulie 2006. Inspectorii Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei au constatat ca in nici una dintre cele trei localitati nu au fost reevaluate dosarele beneficiarilor ajutorului social, conform noului act normativ 115/2006, pana in acest moment. Pentru a pune capat acestei situatii, conducerea Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Constanta a dat termene clare de punere in practica a noilor prevederi legislative de catre primarii din localitatile dobrogene Sacele, Gradina si Topalu. Urmatorul pas in cazul in care aceste nereguli depistate nu vor fi remediate va fi adresarea la Curtea de Conturi, institutie care va trece la sanctionarea primariilor mai sus mentionate. Mariana Fatu, purtatorul de cuvant al institutiei, a declarat ca primarii vor trebui sa informeze conducerea directiei in momentul in care isi vor reevalua dosarele.
Legislatie confuza
In localitatea Gradina, edilul nu a reusit, potrivit inspectorilor Directiei Muncii, sa intocmeasca in mod curent documentatia celor 27 de dosare de ajutor social nici pe legea veche (416/2001), dar nici pe cea noua (115/2006). Din evidenta autoritatilor locale din aceasta comuna lipseau planurile de actiune pentru membrii de familie care erau obligati in schimbul banilor sa presteze munca in folosul comunitatii. Inca nu s-a ajuns la o concluzie in ceea ce priveste primirea ajutorului social si daca acesti oameni au prestat orele de munca in folosul comunitatii. Nici dispozitiile primarului privind alocarea banilor nu au fost clare, iar fisele de calcul si statele de plata nu aveau viza controlului financiar preventiv. Mai mult, un numar important de dosare nu continea actele justifice pentru obtinerea dreptului la ajutorul social. Adeverintele de somaj eliberate de AJOFM, adeverintele de elevi sau cupoanele de pensie reactualizate, toate acestea nu erau atasate la dosare. Edilul comunei va avea ragaz pana la sfarsitul lunii sa-si puna ordine in dosare, termen impus de DMSSF Constanta.
Urmatorul pas… Curtea de Conturi
In urma sesizarilor, inspectorii DMSSF Constanta au ajuns si in comuna Sacele. Aici reevaluarea dosarelor pe Legea 115/2006 doar ce incepuse, edilul negrabindu-se din luna iulie si pana in prezent sa puna la punct toate aceste dosare. Aplicarea Legii 416/2001 a ridicat si aici probleme autoritatilor locale, planul de actiuni de lucrari de interes local pentru beneficiarii ajutorului social nefiind intocmit. Actele doveditoare lipseau iar fisa de calcul degeaba era intocmita ca nu putea reflecta realitatea. La trierea dosarelor, inspectorii Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei Constanta au mai gasit cateva adeverinte eliberate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Data de 15 decembrie a.c. a fost termenul acordat primarului din aceasta localitate pentru a se pune la punct cu legislatia. O alta localitate care se afla in vizorul reprezentantilor Directiei Muncii, Solidaritate Sociale si Familiei este comuna Topalu, unde edilul nu a emis dispozitia potrivit careia o familie poate beneficia de acest ajutor. Amintim ca in aceasta localitate, dintre cele 130 de dosare, inspectorii Directiei de Munca au luat la verificat 20 de astfel de documente. Tot data de 15 decembrie 2006 este si termenul de solutionare in cazul acestei comune.