1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialLa Galati a inceput demolarea constructiilor fara autorizatie

La Galati a inceput demolarea constructiilor fara autorizatie

» Dupa doua decenii in care Galatiul a fost impanzit de sute de constructii ridicate fara autorizatie, edilii au pornit ofensiva impotriva lor.

Haosul edilitar a fost efectul intereselor mafiei imobiliare ce inca mai functioneaza la Galati, dar situatia a cunoscut o schimbare notabila dupa ce conducerea acestui domeniu a fost preluata de doi tineri de 34 de ani: conducerea Comisiei de Urbanism a fost preluata de viceprimarul Nicusor Ciumacenco, iar arhitect-sef al orasului a devenit Florentina Iugan, care s-a intors la Galati dupa ce a absolvit masteratul in Dezvoltare Urbana la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti, Institute Nationale des Sciences Appliques din Lyon, un masterat in Management Urban la Universitatea Erasmus din Rotterdam, dar si cursuri la universitati din Copenhaga, Anvers si Barcelona. Dupa ce in urma cu o luna a fost demolat chioscul ridicat in scuarul din fata Teatrului Dramatic "Fani Tardini" de unul dintre cele mai influente personaje din Galatiul anilor ’80, militianul Luca, echipele de la primarie au demolat o baterie de opt garaje din cartierul Siderurgistilor Vest. Actiunea nu a fost lipsita de incidente, din cauza refuzului proprietarilor de a parasi acareturile construite pe domeniul public, membrii echipei de la Directia Tehnica a Primariei fiind asistati de "mascatii" de la Politia Comunitara. "Hotararea judecatoreasca a ramas definitiva de pe 16.02.2009, iar din 2 septembrie primaria a emis autorizatiile de desfiintare a celor opt constructii. Garajele din Galati sunt construite pe spatiul public, iar contractele de inchiriere a spatiului sunt reinnoite anual. Noi i-am informat pe chiriasi, pentru ca oamenii sa aiba timp sa isi stranga lucrurile din garaje", a declarat Laurentiu Jalba, seful Directiei Tehnice.

Ruinele de langa altar
Primaria a inceput si demolarea constructiilor ridicate fara autorizatie in centrul orasului, langa altarul Bisericii Mavramol, ctitorie domneasca din secolul 16.  Pe vremea fostului primar Eugen Durbaca, perioada in care Galatiul a fost impanzit de constructiile fara autorizatie, la mai putin de trei metri de altarul Bisericii Mavramol a fost ridicata o constructie cu etaj. Apoi, langa ea a fost ridicata structura altei constructii, ramasa in ruina timp de peste 15 ani. Reprezentantii bisericii s-au opus, pentru ca respectivele constructii erau ridicate pe locul unde se afla mormintele prelatilor si calugarior care slujisera la biserica Manastirii Mavramol vreme de peste trei secole, dar nici impotrivirea Bisericii Ortodoxe nu a putut opri constructiile, pentru ca perioada primarului Durbaca a fost una in care la Galati a functionat doar legea bunului-plac. Se pare ca a functionat o anumita "compensare", pentru ca toate activitatile economice derulate in cladirea ridicata pe morminte au fost "afaceri blestemate", care au esuat in falimente mai mult sau mai putin spectaculoase. Aici a fost sediul Bancii "Stabilitatea", al carei faliment s-a soldat si cu multi ani de inchisoare pentru patronul bancii. Au esuat si toate magazinele care au functionat aici. Mai nou, un italian a infiintat o pizzerie si a pus la punct o afacere de inchiriere a ATV-urilor, la care a trebuit sa renunte din cauza numarului mare al accidentelor provocate de cei ce inchiriau vehiculele pe patru roti. La capatul unei lungi serii de procese, Primaria Galati a obtinut dreptul de a demola structura de beton si se pare ca aceeasi soarta o va avea si cladirea ridicata peste mormintele calugarilor vechii manastiri.

Inedit
Mavramol, prima scoala domneasca in limba romana
Biserica Mavramol este singura ctitorie domneasca din Galati. Construirea bisericii a inceput in 1680, cand Voda Gheorghe Duca a pus piatra de temelie, si a fost finalizata in 1702, sub domnitorul Constantin Duca. Prin hrisovul din 13 august 1765, domnitorul Alexandru Ghica a infiintat la Biserica Mavramol prima scoala domneasca in limba romana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă