16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialInvestitori interesati de minele de la Moldova Noua

Investitori interesati de minele de la Moldova Noua

Dupa inchiderea Minei Anina, ca urmare a accidentului colectiv din iarna, soldat cu sapte morti, „Moldomin” Moldova Noua a ramas singura exploatare minera din Caras-Severin. Conform deciziei Ministerului Economiei si Comertului, societatile din industria neferoasa au fost scoase la vanzare, intre ele numarandu-se si „Moldomin”.
Nu mai putin de 16 investitori se arata interesati de privatizarea SC „Moldomin” Moldova Noua. Potrivit directorului general al societatii, Victor Tiugan, caietul de sarcini a fost definitivat si, incepand din data de 2 octombrie, el poate fi achizitionat de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Tiugan a spus ca, daca nu va fi privatizata in urmatoarele doua-trei luni, SC „Moldomin” SA risca sa fie inchisa, din cauza tehnologiei invechite.
„Intampinam mari probleme cu piesele de schimb, in conditiile in care utilajele au o vechime de cel putin 30 de ani, iar producatorul si-a incetat de mult activitatea. Spre exemplu, vehiculele de mare tonaj fabricate la Marsa au ajuns exponate de muzeu. Oricat ne-am stradui, este foarte greu sa achizitionam tehnologie performanta care sa ajute la cresterea productivitatii muncii”, a afirmat directorul Tiugan.
Interesant este faptul ca, dupa o perioada lunga de incertitudini, timp in care societatea s-a aflat la un pas de faliment, lucrurile la „Moldomin” au inceput sa se schimbe in bine, firma reusind sa fie la zi cu platile catre furnizorii de servicii.
Harta potentialilor investitori selectati de Ministerul Economiei si Comertului cuprinde companii si consortii din Elvetia, Grecia, Serbia, Germania, Marea Britanie, dar si din Canada si India. Si companiile romanesti sunt interesate de aceasta privatizare, majoritatea avand afaceri in industria neferoaselor. Este cazul lui „Metanef Group Romania”, „Cozmircom” si „Tehnomin”, ambele din Baia Mare, „Romitalia Marmogranit” Vascau si a consortiului format din „Cuprom” Bucuresti si „Energomineral” SA. Dupa achizitionarea caietelor de sarcini, vor avea loc vizite in societate, prilej cu care companiile selectate se vor interesa mai indeaproape de realitatea din societate.
Interesul manifestat este unul justificat, in conditiile in care, specialistii sustin ca, la Moldova Noua rezervele de minereu de cupru nu se vor epuiza in urmatorii 40 ani.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Dinamo, în pericol! Selmani riscă suspendarea în meciul cu Oțelul

Astrit Selmani, atacantul kosovar al lui Dinamo, riscă suspendarea dacă va primi un cartonaș galben în confruntarea cu Oțelul Galați, un scenariu care ar...

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...
Ultima oră
Pe aceeași temă