Timisul ocupa locul doi in tara intr-un top al judetelor care au atras cele mai multe investitii straine
Investitiile straine din judetul Timis au depasit doua miliarde de euro, ceea ce plaseaza judetul pe locul doi in tara, dupa Bucuresti.
Din cele peste 30.000 de firme timisene inregistrate in prezent la Registrul Comertului, peste 6.000 sunt firme cu capital strain. Capitalul provine din 76 de tari, pe primul loc aflandu-se Germania. Peste 75% din investitiile straine venite in Timis au fost directionate spre Timisoara, in domenii precum constructiile de masini, productia de echipamente si componente electronice, industria de software, telecomunicatii, industria chimica si petrochimica. Conform Oficiului National al Registrului Comertului, investitiile straine facute ca aport la capitalul social al companiilor din Timis se cifreaza la peste doua miliarde de euro. Aceasta, in conditiile in care, la nivelul intregii tari, s-au investit 10,8 miliarde de euro.
Aceste investitii straine asigura, conform statisticilor Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, circa 30.000 de locuri de munca, adica o cincime din totalul locurilor de munca din judet.
Ultimul obiectiv industrial intrat pe lista investitiilor de anvergura din aceasta zona este unitatea de productie a concernului Siemens VDO Automotive, construita la periferia Timisoarei. Inaugurata in toamna anului trecut, fabrica se intinde pe o suprafata de 1,8 hectare si a costat, intr-o prima faza, nu mai putin de 25 de milioane de euro. Acolo se produc, deja, unitati de control a airbagurilor, sisteme de management al motoarelor, dar si alte componente pentru industria auto. In urmatorii cinci ani, aici vor fi investiti aproximativ 60 de milioane de euro. "Fabrica este a doua ca marime din lume dintre cele aflate in portofoliul Siemens VDO si este de asteptat o crestere exploziva a numarului de locuri de munca disponibile", spune vicepresedintele grupului Siemens VDO, Klaus Egger. Importanta acestei unitati de productie pentru Timisoara a fost punctata si de edilii locali, care, dupa inceperea investitiei, au decis sa "boteze" locul cu Strada Siemens.