» Ordonanta Guvernului Boc privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice a blocat activitatea de cercetare din domeniul protectiei mediului.
» Comasarea a trei institute de profil din Bucuresti, Constanta si Tulcea, realizata pe hartie, a facut ca nici una dintre aceste institutii sa nu mai functioneze.
Hotararea de guvern 1442/2009 din data de 18 noiembrie 2009, privind infiintarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului in Tulcea prin fuziunea Institutului Delta Dunarii Tulcea, Institutului de Cercetare pentru Ingineria Mediului (ICIM) Bucuresti si a Institutului de Cercetari Marine "Grigore Antipa" Constanta, a creat haos in aceste institutii.
Cercetatorii din domeniu spun ca dupa 23 decembrie, data la care a intrat in vigoare HG 1442, activitatea celor trei institute care asigura suportul stiintific autoritatilor ce gestioneaza protectia mediului in Romania s-a blocat. "Ne aflam intr-un blocaj total. Nici unul din cele trei institute nu mai functioneaza. ICIM si Institutul "Grigore Antipa" sunt intr-o stare financiara foarte proasta. Cea mai mare parte din cei peste 300 de angajati ai respectivelor institute se afla in somaj tehnic si nu au primit salariile de luni de zile. Institutul din Bucuresti are datorii foarte mari la buget, iar cel din Constanta are credite bancare pe care nu are posibilitatea sa le plateasca. Conform deciziei Guvernului, acest personal trebuie preluat integral si angajat, din 23 decembrie 2009, la noul institut care are sediul in Tulcea. Sindicatele din aceste institute au remis ultimative pentru a fi platite salariile si sa fie reangajati. Noul institut nu are consiliu de administratie, nu are comitet director, iar de unul singur nu pot lua deciziile pentru iesirea din acest impas", spune directorul interimar desemnat de ministrul Mediului pentru comasarea celor trei entitati stiintifice, Romulus stiuca.
Acesta sustine ca, daca ar aplica strict HG 1442, ar baga in faliment si Institutul Delta Dunarii din Tulcea, care isi asigura functionarea din realizarea unor proiecte europene de cercetare si nu are datorii la bugetul de stat. Institutul tulcean are 100 de cercetatori care realizeaza venituri de cateva ori mai mari decat au realizat celelalte doua institute in ultimii ani. Conform informatiilor furnizate de Romulus stiuca, ICIM Bucuresti are 280 de specialisti care nu si-au luat salariile de cateva luni, iar datoriile la bugetul si la furnizori au atins aproape doua milioane de euro. Institutul "Grigore Antipa" din Constanta a reusit sa plateasca salariile celor 120 de cercetatori contractand un credit bancar pe care nu mai poate insa sa-l returneze.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost informat, zilele trecute, despre blocajul din departamentul pe care-l gestioneaza, dar nu a luat nici o decizie, afirmand ca "trebuie sa evalueze situatia creata" pentru a se pronunta in cunostinta de cauza.
Stiuca afirma ca i-a propus ministrului diminuarea drastica a activitatii institutelor din subordine din Bucuresti si din Constanta care nu mai au personalitate juridica, activitatea lor urmand sa fie preluata, in mare parte, de cercetatorii din Tulcea. Astfel, 300 de cercetatori de la ICIM si din Constanta ar urma sa fie disponibilizati, iar terenurile si cladirile detinute de aceste institute ar urma sa fie executate silit de creditorii care au de recuperate de la cele doua institute aproape trei milioane de euro. ICIM are in patrimoniu un sediu de aproape 1.000 mp pe Splaiul Independentei din Bucuresti si peste 10 hectare de teren, alte 3,3 ha si un imobil de 256 mp in localitatea Glina, iar Institutul "Grigore Antipa" Constanta detine 0,5 ha si un imobil de 1.450 mp pe bulevardul Mamaia.