1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialInocens, primul cavaler daco-roman increstinat

Inocens, primul cavaler daco-roman increstinat

» Osemintele primului cavaler daco-roman increstinat au ajuns la Episcopia Dunarii de Jos.
»  Aici va fi infiintat un muzeu al contemplarii vechimii crestinatatii.

Osemintele lui Inocens, primul cavaler daco-roman increstinat, au fost transferate de la Muzeul de Istorie din Galati la Palatul Episcopal al Dunarii de Jos, urmand ca, la initiativa episcopului Dunarii de Jos, PS dr. Casian Craciun, sa devina "temelia viitorului Muzeu al Dunarii de Jos". Conform episcopului Dunarii de Jos, un astfel de muzeu ar trebui sa devina un loc al contemplarii vechimii crestinatatii in aceasta zona.

Mormantul lui "Inocens" a fost descoperit, in 1976, in timpul sapaturilor arheologice din necropola romana de langa Castrul Roman de la Barbosi, situat pe un promontoriu la marginea Galatiului. Osemintele apartin unui tanar in varsta de aproximativ treizeci de ani. In mormant au fost descoperite trei monede romane de bronz, de pe vremea imparatului  Claudius al 2-lea, Goticul, care a domnit intre anii 268 si 270, dupa Hristos. In mormant au mai fost gasite o fibula romana, obiect ornamental folosit la prinderea tocii, pe care este zgariat cuvantul "Inocens", dar si un catui, obiect din inventarul dacilor, care nu era folosit in ritualurile romanilor. Apoi mormantul era orientat est-vest, iar mainile erau asezate pe piept, asa cum este practica crestina. "De fapt, este un act de nastere al poporului roman,  pentru ca are toate elementele de identificare care il legitimeaza ca dac, roman si crestin", ne spune prof. univ. dr. Mihalache Brudiu, fost profesor la Catedra de Istorie si Teologie a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, arheologul care a facut descoperirea. In acceasi zona, au mai fost descoperite foarte multe alte dovezi ale increstinarii populatiei daco-romane. In cursul unor sapaturi pe care le-a efectuat in 1979-1980, prof. univ. dr. Mihalache Brudiu  a descoperit, pe un promontoriu aflat la marginea Galatiului  doua ansambluri de fortificatii si un Castellum. Pe panta lina care duce spre acest promontoriu, ca si o foarte importanta necropola romana, formata din zeci de morminte de incineratie si inhumatie. Pana acum au fost descoperite 93 de morminte dar, probabil, numarul lor este de ordinul sutelor. "In mormantul unui roman gasesti o zi intreaga din viata lui", ne spune profesorul Brudiu, referindu-se la obiceiul romanilor de a pune in sicriile celor dusi de pe aceasta lume tot felul de obiecte care le-ar putea fi utile pe lumea cealalta: de la "truse" de obiecte pentru baie la monede, podoabe, unelte, arme sau instrumente de scris. "Intr-unul dintre morminte, care apartinea probabil unui roman instruit am descoperit, spre exemplu, instrumentele pentru scris: un "stilus", un tub subtire, ascutit la un capat, cu care se scria pe placutele acoperite cu ceara. La celalalt capat se afla "radiera", adica o lopatica folosita la nivelarea cerii de pe placuta daca se gresea ceva la scris. In ornamentatia acelui stilus apar doi pesti, simboluri crestine".

"Este un act de nastere al poporului roman,  pentru ca are toate elementele de identificare care il legitimeaza ca dac, roman si crestin." Prof. univ. dr. Mihalache Brudiu.

"Intr-unul dintre morminte am descoperit instrumentele pentru scris: un «stilus», un tub subtire, ascutit la un capat, cu care se scria pe placutele acoperite cu ceara." Prof. univ. dr. Mihalache Brudiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă