1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialInghesuiala de Boboteaza in portul Tomis

Inghesuiala de Boboteaza in portul Tomis

Sarbatoarea Bobotezei a adunat in portul Tomis mii de credinciosi. Oamenii au infruntat vantul puternic si temperaturile scazute pentru a asista la slujba de sfintire a apelor si a lua aghiasma. Manifestarile religioase au inceput la primele ore ale zilei la catedrala arhiepiscopala. Opt care trase de boi si magari, purtand butoaiele cu apa sfintita au plecat, conform traditiei, de la  catedrala spre portul Tomis, unde s-a desfasurat slujba de sfintire a apelor. Punctul de atractie al zilei a fost, ca in fiecare an, incercarea inotatorilor de a prinde una dintre cele trei cruci sfintite aruncate in apa marii. Peste 30 de barbati s-au aruncat in apa marii, unii imbracati cu echipamentul de protectie al scafandrilor, altii pur si simplu in pantaloni scurti. Traditia spune ca cel care aduce la mal crucea va fi ferit de rele si boli intregul an.

 

Dupa o cursa de cativa zeci de metri, la cruci au ajuns primii scafandrii militari si un salvamar. "Nu-mi doresc decat sanatate", a precizat scafandrul militar Cristian Tabacaru, unul dintre cei trei inotatori care au ajuns primii la crucile de lemn. Majoritatea celor care concureaza de Boboteaza in apa rece ca gheata sunt scafandrii de meserie, insa in fiecare an isi incearca norocul tineri curajosi. Pe langa butoaiele cu apa sfintita din carele trase de boi, Arhiepiscopia Tomisului a distribuit in diverse zone ale orasului si in portul Tomis aproximativ 50.000 de sticle de plastic cu aghiasma. Dupa incheierea slujbei, credinciosii s-au calcat in picioare pentru a intra in posesia apei sfintite. Aproape 200 de jandarmi au fost detasati pentru mentinerea ordinii publice in portul Tomis.

Lume multa si la Galati
Mii de galateni si braileni au profitat de vremea insorita si de faptul ca la orele pranzului gerul se mai muiase si au participat la slujba de sfintire a apelor oficiata la malul Dunarii de episcopul Dunarii de Jos, PS dr .Casian Craciun. Traditia sfintirii apelor fluviului si renumele Dunarii, de "Iordan al romanilor", provin din vremuri stravechi, cand la Dunarea de Jos era obiceiul ca inainte de a porni la lupta ostasii sa mearga la malul Dunarii, pentru a se inchina si pentru a bea trei inghitituri din apa fluviului. Sute de braileni au venit in procesiune la Esplanada de la malul Dunarii si au asistat la slujba oficiata de PS dr. Casian Craciun. Dupa slujba, episcopul Dunarii de Jos a aruncat crucea in Dunare si 8 tineri s-au aruncat sa o salveze din apele inghetate. Crucea a fost adusa la mal de Bogdan Vasile, de 25 de ani, care a reusit aceasta performanta pentru a sasea oara.

 

Dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii in bisericile orasului, mii de galateni au venit in pelerinaj la malul Dunarii. PS dr. Casian Craciun a oficiat slujba la altarul de langa biserica Sf. Precista, biserica fortareata construita pe malul Dunarii in secolul XVII. Dupa sfintirea apei din 14 cazi de 200 l fiecare si cuvantul adresat miilor de credinciosi adunati pe esplanada Falezei Dunarii, episcopul Dunarii de Jos a urcat la bordul unei nave si a aruncat in apa crucea. Doar sase temerari cu varste intre 20 si 57 de ani s-au aruncat in apele inghetate ale fluviului in incercarea de a recupera pretiosul odor. A castigat Costel Dumitriu, de 28 de ani, electrician la o societate comerciala din Bucuresti, venit acasa pentru a petrece sarbatorile de iarna alaturi de parinti si rude.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă