Primarii din judetul Constanta au fost instruiti, timp de cinci zile, cu privire la posibilitatile pe care le au pentru a dezvolta localitatile. Intrarea in Uniunea Europeana va permite, in baza proiectelor elaborate de administratiile locale, eliminarea diferentelor dintre Romania si tarile membre. Zeci de milioane de euro trebuie cheltuite in perioada 2007Ð2013 pentru modernizare si dezvoltare durabila. Primarii din judetul Constanta au dat la o parte culoarea politica si, constiinciosi, au ascultat cu atentie prelegerile lectorilor care le-au vorbit depre modul in care trebuie elaborate proiectele pentru a fi eligibile. „S-a discutat despre proiectele de finantare. Majoritatea primarilor sunt preocupati de introducerea retelelor de apa si canalizare. Programele nu sunt insa definitivate. Este necesar sa fie stabilite la nivel de tara, dupa care sunt trimise la Bruxelles pentru negociere si aprobare”, a declarat Carla Stamate, consilier la Directia Integrare europeana si coordonare din Consiliul Judetean Constanta.
Axe prioritare
Programul de operare regionala (POR) are ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii economice si sociale echilibrate a regiunilor din Romania prin imbunatatirea infrastructurii de toate tipurile si a mediului de afaceri. Titlul programului cuprinde toate domeniile pentru care administratiile locale, dar si agentii economici vor putea obtine obtine bani europeni. Exista insa probleme tehnice de care primarii au fost informati la intalnirea de la Mahmudia. In primul rand este vorba despre faptul ca nu vor fi finantate decat proiectele care se incadreaza in „axele prioritare”. Cele sase domenii se refera la imbunatatirea infrastructurii de transport regional si local, la cele sociale, sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, dezvoltarea turismului regional si local, sprijinirea dezvoltarii urbane durabile si asistenta ethnica.
Cofinantarea, obligatorie
„Gospodarul isi face iarna car si vara sanie”… Proverbul se potriveste ca manusa situatiei in care se afla primarii localitatilor. Cine a fost prevazator a reusit sa stranga sumele necesare pentru plata studiilor de fezabilitate. Pentru ca este vorba despre investitii mari, costurile reprezentate de realizarea studiilor este pe masura. In bugetele locale trebuie sa existe 10-13% din valoarea totala a proiectelor, bani de care dispun putine dintre localitatile constantene, adica cele in care se deruleaza activitati economice ce contribuie la bugetele locale. Pe de alta parte, un proiect declarat eligibil atrage dupa sine o alta problema de natura financiara: cofinantarea de care trebuie sa dispuna administratiile locale pentru demararea investitiilor. Este adevarat ca banii se inapoiaza dupa o anumita perioada de timp. Pentru autoritatile centrale problema cofinantarii este departe de a fi rezolvata. La un moment dat s-a vorbit chiar despre constituirea unui fond special la care vor putea apela localitatile pentru a sustine prima faza a punerii in practica a proiectelor.
Mai multi turisti
Autoritatile romane pun mare pret pe dezvoltarea turismului de la Marea Negra. Tocmai de aceea vor exista proiecte de finantare pentru construirea de porturi turistice in statiunile de pe litoral, una dintre prioritatile pe care si le-au fixat autoritatile locale si judetene. Pozitia geografica, comunicarea cu Marea Mediterana, paradisul detinatorilor de ambarcatiuni, dar si conditiile ce vor fi asigurate turistilor vor putea contribui la prelungirea sezonului estival care in ultimii ani a depins, aproape in exclusivitate, de vacantele romanilor. Intrarea pe piata turismului european nu este un prag usor de trecut. Autoritatile romane si agentii economici din turism sunt constienti ca lupta are reguli dure pe care trebuie sa le respecte. Pe de alta parte trebuie identificate metode noi de atragere a turistilor straini ce ar putea renunta la destinatiile traditionale din Europa, pentu concedii la Corbu sau la Costinesti.