Biroul Permanent Judeţean al PDL se întruneşte pentru prima dată după alegerile parlamentare.
Membrii Biroului Permanent Judeţean al PDL se vor reuni pentru a analiza rezultatele alegerilor din decembrie 2012. Este pentru prima dată când se reuneşte acest for de conducere, după adevăratul şoc politic din 10 decembrie, când au rămas în afara Parlamentului lideri precum preşedintele organizaţiei judeţene, Daniel Buda, vicepreşedintele Fundaţiei Creştin-Democrate, Adrian Papahagi, ori fostul deputat Petru Călian.
Probleme instituţionale
Unii dintre membrii PDL sunt nemulţumiţi de faptul că acest partid a intrat în alegeri cu o garnitură de conducere descompletată. Postul de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Cluj-Napoca a rămas vacant, după excluderea din partid a fostului primar, Sorin Apostu, care este trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi care şi-a petrecut aproape un an în arest preventiv. De asemenea, este vacant şi postul de secretar general al organizaţiei judeţene, care a rămas liber după ce fostul primar interimar, Radu Moisin, a demisionat, pentru că nu putea asigura concomitent şi conducerea administraţiei clujene, şi şefia organizaţiei judeţene de tineret, şi activitatea presupusă de postul de secretar general judeţean. „Cred că a fost o greşeală strategică faptul că nu am avut responsabili desemnaţi pentru aceste posturi”, a spus unul dintre membrii PDL Cluj.
Cine ar putea să candideze
În aceste condiţii, conducerea judeţeană a PDL Cluj ar putea organiza alegeri pentru a acoperi aceste posturi. Senatorul Alin Tişe, care este vicepreşedinte la nivel naţional al PDL, a declarat că nu îl interesează postul de preşedinte al organizaţiei municipale. „Eu sunt preşedinte la nivel naţional şi îmi petrec foarte multă vreme la Bucureşti”, a spus Alin Tişe. Tot de problema timpului petrecut în Bucureşti se loveşte şi deputatul Adrian Gurzău. El nu a precizat dacă va candida sau nu, însă este posibil ca el să rămână vicepreşedinte la nivel judeţean. În aceste condiţii, cel mai probabil candidat pare a fi Ovidiu Călin, care a reuşit să obţină un scor bun la alegerile parlamentare, când a candidat pentru un post de senator.
„Ordinea celor mai votaţi oameni din Cluj este aceasta: Emil Boc, Alin Tişe şi Ovidiu Călin. Noi credem că Ovidiu Călin trebuie să îşi asume acest post”, a spus un consilier local. Ovidiu Călin, care a fost consilier judeţean şi secretar de stat, a declarat că „încă nu am luat nici o decizie. Mă bucură faptul că munca mea esteb recunoscută şi că sunt colegi care au încredere în mine. Sunt onorat, dar încă nu am analizat lucrurile”. De asemenea, fostul deputat Petru Călian ar putea lăsa postul de vicepreşedinte la nivel judeţean pentru cel de secretar general. Şi asta pentru că el este considerat drept un bun organizator şi pentru că îi cunoaşte personal pe cei mai mulţi dintre liderii locali. În locul său ar putea deveni vicepreşedinte noul deputat Vicenţiu Irimie, care a fost ales în colegiul din Turda. Vicenţiu Irimie este omul de încredere al primarului din Turda, Tudor Ştefănie, care deţine postul de prim-vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.
Boc mizează pe actuala echipă
Păstrarea actualei conduceri a PDL Cluj, în frunte cu Daniel Buda, pare să fie asigurată, pentru că ea se bucură de încrederea celui mai influent om din partid. Este vorba de Emil Boc, primarul Clujului, care, deşi nu are o funcţie oficială în PDL, a fost premier şi preşedinte al partidului şi, de la alegeri, s-a manifestat de facto ca adevăratul lider al Opoziţiei. Emil Boc a declarat, imediat după alegeri, că trebuie păstrată echipa de conducere a PDL Cluj, care a obţinut cel mai mare scor din ţară la alegerile din 10 decembrie.