3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialÎn război cu parcurile eoliene

În război cu parcurile eoliene

Războiul dintre marii consumatori de energie şi producătorii de energie eoliană capătă o nouă amploare, după ce marii consumatori au lansat un nou avertisment, care se referă la creşterea generalizată a preţului energiei electrice ca urmare a ultimelor discuţii publice legate de includerea energiei regenerabile pe piaţa reglementată.

Într-un comunicat al administraţiei combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi se spune că Grupul de Iniţiativă pentru constituirea Asociaţiei Marilor Consumatori Industriali de Ener­gie avertizează şi cu privire la capcanele propunerii făcute de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), pentru modificarea proiectului de ordonanţă privind sprijinirea energiei verzi.

„Prin invocarea unei scăderi ipotetice a preţului pentru consumatorii captivi, RWEA doreşte păstrarea tuturor privilegiilor pentru producătorii de energie verde, o măsură care ar creşte preţul electricităţii pentru populaţie şi pentru toţi ceilalţi consumatori şi, de asemenea, ar putea pune în pericol siguranţa sistemului energetic naţional. Din cauza specificului de producţie, companiile din sectorul de energie eoliană nu pot, din punct de vedere tehnic, să livreze electricitate la un nivel constant, cu atât mai puţin pentru un consum profilat, aşa cum este cel de pe piaţa reglementată. Aceasta se transpune în costuri mai mari cu alimentarea cu electricitate şi într-o presiune mai mare pe termocentrale. De exemplu, pe 16 aprilie, la ora 16.39, producţia de energie eoliană în sistem a atins vârful zilei – 1.796 MW – în acelaşi moment în care se intra în golul de zi pentru consum. Pe 17 aprilie, la ora 8.39, în momentul în care s-a ajuns la vârful de consum, furnizarea de energie eoliană a scăzut la 816 MW. Aceste inconsecvenţe în furnizare reprezintă costuri mai mari cu electricitatea, deoarece diferenţa pe care furnizorii de energie eoliană nu o pot acoperi trebuie livrată de termocentrale. De aceea, factura finală a consumatorilor casnici şi a micilor consumatori va rămâne aceeaşi, în cel mai bun caz, sau ar putea să crească în funcţie de condiţiile meteo”, se spune în comunicatul dat publicităţii de country comunicatorul ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu.

Piaţa reglementată dispare în 2017

Potrivit aceluiaşi document, propunerea înaintată de RWEA se aplică pe termen scurt, deoarece, începând cu 2014, piaţa reglementată se va diminua, iar din 2017-2018 va dispărea şi toţi consumatorii vor avea acces la piaţa liberă, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. De asemenea, producătorii de energie eoliană îşi vor păstra toate privilegiile, inclusiv preţul certificatelor verzi, numărul certificatelor verzi pe MWh produs, dar vor avea şi garanţia că vor vinde toată energia pe care o produc la un preţ fix, indiferent de evoluţia pieţei. „Acest lucru va avea un impact direct nu numai asupra consumatorilor captivi pe care ar fi dispuşi să îi ajute, dar şi asupra întregii pieţe de energie din România şi ar putea afecta eforturile autorităţilor de a creşte eficienţa termocentralelor. Astfel, toată energia mai scumpă va ajunge exclusiv pe piaţa liberă (OPCOM), rezultând preţuri mai mari pentru toţi consumatorii care cumpără de aici. Consumatorii vor trebui să plătească mai mult pentru un număr mai mare de certificate verzi. Toate aceste măsuri au un impact direct şi imediat asupra tuturor consumatorilor industriali, care trebuie să plătească dublu fiecare MWh, din cauza taxelor incluse în preţul final. Prin urmare, ei vor deveni mai puţin competitivi pe pieţele internaţionale şi vor fi forţaţi să-şi reducă activitatea sau chiar să închidă operaţiunile din România”, se mai precizează în comunicatul ArcelorMittal.

Marii consumatori industriali se asociază

În condiţiile confruntărilor de pe piaţa energiei, marii consumatori industriali au hotărât să se asocieze pentru obţinerea unor preţuri la energie care să le asigure competitivitatea în raport cu alţi producători din Uniunea Europeană, care nu se confruntă cu aceleaşi probleme. Potrivit specialiştilor în domeniul energiei, în Germania marii producători de oţel sunt scutiţi de 90% din plata acestor taxe, în Franţa aceste scutiri fiind de 100%. Grupul de iniţiativă pentru constituirea Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie include cei mai importanţi consumatori de energie din România, printre care se află Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România.

Cele mai citite

Cătălin Predoiu are încredere că angajații MAI vor face ca alegerile să se desfășoare ireproșabil

Toate cadrele Ministerului Afacerilor Interne, indiferent de armă, de structură, de funcţie, de grad, sunt obligate prin lege şi Constituţie să fie neutre şi...

China aprobă un plan de 777 miliarde de euro pentru refinanțarea datoriei guvernelor locale

China a anunțat aprobarea unui plan financiar de 6 trilioane de yuani (aproximativ 777,1 miliarde de euro) pentru a sprijini guvernele locale în refinanțarea...

Primii fulgi ai iernii au căzut în București; ANM anunță ninsori și viscol în zonele de munte

Marți dimineață, Bucureștiul a întâmpinat primii fulgi de zăpadă ai sezonului, după o ploaie intensă, iar nordul orașului a fost acoperit de un strat...
Ultima oră
Pe aceeași temă