0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialIaşi: Serie neagră în construcţii: patru accidente trase la indigo

Iaşi: Serie neagră în construcţii: patru accidente trase la indigo

Trei morti si un ranit grav este bilantul accidentelor din constructii din ultima vreme. De fiecare data a fost vorba de caderi de la inaltime. Neatentia, lipsa echipamentului de protectie si alcoolul par sa fie principalele cauze.

Domeniul constructiilor, si in special cel al termoizolarii blocurilor, a ajuns unul dintre cele mai periculoase pentru muncitori. In ultima saptamina, aproape zilnic au avut loc tragedii cauzate de neglijenta la locul de munca. Un tinar care lucra la termoizolatia unui apartament dintr-un bloc de pe Bulevardul Independentei a cazut ieri de pe schela, lovindu-se grav la cap. Alin Butnariu, de 22 de ani, se zbate intre viata si moarte din cauza unor deficiente la amplasarea schelei, dar si din vina lui, deoarece, cu toate ca avea echipament de protectie, nu l-a folosit. „Schela era amplasata la aproape un metru departare de peretele la care lucra muncitorul, iar acesta s-a aplecat prea mult pentru a lipi placile de termoizolatie, si s-a dezechilibrat. A cazut de pe schela de la aproximativ patru metri”, a precizat Andrei Albulescu, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). La fata locului a fost trimis un echipaj SMURD, dar si o autospeciala pentru a ajuta la transportul victimei. Medicii spun ca tinarul are rani grave. „Pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral acut inchis, fractura de baza de craniu si l-am gasit in coma de gradul III. A avut nevoie de intubare si a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie. Pronosticul este rezervat in acest moment”, a declarat dr. Florin Apostoaie, medicul de garda pe autovehiculul SMURD.

O serie neagra, inceputa in septembrie

Un caz asemanator a avut loc simbata dimineata, pe santierul Maternitatii Cuza Voda. In jurul orei 8.30, un tinar de 27 de ani care s-a aplecat prea mult pe pervazul unei ferestre de la etajul III, a cazut dupa ce s-a dezechilibrat. Petronel Sava se urcase pe pervaz si s-a aplecat sa isi strige un coleg care lucra la sol. Barbatul care a cazut a decedat la scurt timp de la impactul cu solul. Un alt muncitor care si-a pierdut viata cazind in gol a fost Florin Negru, de 36 de ani, din Valea Lupului. Acesta a cazut vineri dimineata de pe o schela de la etajul III al unui bloc din cartierul Cantemir, decedind dupa citeva ore la spital, pe masa de operatie. Inainte de aceasta serie de accidente, un alt accident de munca grav a avut loc la inceputul lunii septembrie, cind un muncitor a cazut de la etajul VIII al unui bloc-turn de linga hotelul Gaudeamus din Copou. Marcel Citea, de 45 de ani, a cazut in gol dupa ce coarda de care era agatat s-a rupt, de la frecarea cu o tabla.

Potrivit inspectorilor ITM, atit salariatii, cit si cei care au batut palma pentru realizarea lucrarilor de anvelopare au cite o parte din vina. In cazul muncitorului cazut ieri, inspectorii au precizat ca acesta avea centura de siguranta, dar nu o utiliza. De asemenea, nici schela nu era montata corespunzator. „Centura are un suport de prindere, si nu era agatata de un punct solid, dar muncitorul o avea asupra lui. De asemenea, schela era montata prea departe de locul unde muncea efectiv. Schelele trebuie montate numai de persoane avizate, nu oricine poate face asa ceva”, a comentat Albulescu. Potrivit acestuia, in cazul din zona Cantemir, muncitorul nu era nici el asigurat, la fel si tinarul care a cazut la Maternitatea Cuza Voda. La blocul din Cantemir, nici in prezent nu se stie cine este cel care a angajat oamenii sa lucreze la anveloparea blocului. „In urma cercetarilor, si din discutiile avute cu locatarii, s-a stabilit ca este o persoana fizica care i-a adus pe muncitori acolo, pe care am chemat-o astazi (n.r. – ieri) la ITM sa ofere explicatii. Florin Negru, muncitorul decedat, avea contract cu o alta firma, care nu ii desfacuse contractul de munca. Incercam sa stabilim cine este vinovat de aceste tragedii”, a mai spus Albulescu. Un alt motiv pentru accidentele mortale din ultima perioada ar fi bautura. Muncitorul care a cazut de la etajul VIII al blocului din Copou era baut bine. Acesta avea o alcoolemie de 2,45 la mie.

„Credeti ca daca au autorizatie nu mai poarta casca?”

In cazurile de mai sus, vina este aruncata de la o institutie la alta, ca un cartof fierbinte. Institutiile cu atributii de control in domeniul constructiilor arata cu degetul asupra celorlalte. „ITM se ocupa cu securitatea si siguranta in munca, adica protejarea salariatilor impotriva accidentelor de munca. Noi ne ocupam de legalitatea certificatelor de construire, si de calitatea in constructii. Primaria rebuie sa se ocupe de controlul pe teren pentru a vedea respectarea parametrilor. Fiecare institutie are treaba ei. Dar in acest caz este vorba de un accident de munca”, a spus Valerica Andronache, seful Inspectoratului Judetean in Constructii. Reprezentantii ITM au precizat ca primii care ar trebui sa controleze legalitatea lucrarilor de termoizolatie sint cei de la Primarie. „Multe lucrari sint ilegale, iar Primaria ar trebui sa verifice daca firmele au autorizatii de constructie. Noi am facut la toate cazurile mortale sesizari penale pentru firmele la care lucrau acestia. Primaria este de acord cu noi, dar au spus ca nu au destui inspectori. Noi ne ocupam sa verificam daca lucrarea se face in conditii de securitate si munca, si daca muncitorii au contracte de munca”, a precizat Albulescu. La rindul lor, reprezentantii Primariei spun ca au trimis tuturor asociatiilor de proprietari o adresa prin care au fost instiintati ca lucrarile trebuie sa aiba neaparat in spate autorizatie de construire. „Daca asa prevede legea, trebuie respectata. Noi sintem constienti ca sint multe lucrari care nu au aceasta autorizatie. Totusi, credeti ca daca au autorizatie nu mai poarta casca?”, a ridicat din umeri si Ciprian Chirita, seful Corpului de Control din cadrul Primariei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă