5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialGrupurile de la Cluj

Grupurile de la Cluj

Partidele politice au inceput regionalizarea din interior. Cele mai multe si-au format grupuri care incearca sa isi promoveze interesele in raport cu conducerea de la Bucuresti. Clujul a devenit cartierul general pentru ultimele miscari de trupe in acest sens.

Ultimii care vor sa inceapa regionalizarea sunt reprezentantii PNTCD. Liderii a noua filiale din Transilvania s-au intrunit la Cluj-Napoca si au cerut conducerii formatiunii sa schimbe statutul PNTCD. Concret, ei doresc relansarea partidului prin descentralizare. Acesta ar urma sa fie restructurat la nivelul regiunilor de dezvoltare.
Presedintii birourilor regionale ar urma sa devina automat si vicepresedinti la nivel national. Din conducerea organizatiilor regionale ar urma sa faca parte si liderii filialelor judetene.
Un proiect politic asemanator a fost lansat si de Grupul de la Cluj din PSD, care ii reuneste pe liderii a 16 filiale din Transilvania si Banat.
Acest grup, condus de fostul vicepremier Ioan Rus, secondat de fostul ministru al Informatiilor Publice, senatorul Vasile Dancu, si de fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, deputatul Vasile Puscas, a avut suficienta forta sa impuna alegerea lui Mircea Geoana la ultimul congres al partidului. Tot atunci, liderii Grupului de la Cluj au prezentat proiectul de regionalizare a formatiunii politice.
Numai ca infiintarea unor structuri in regiunile de dezvoltare a ramas litera moarta. Totusi, liderii ardeleni ai PSD au continuat sa isi coordoneze pozitiile.

Schimbarea liderilor, fortata de ardeleni

De asemenea, un alt proiect regional este cel al PNL. In acest partid exista un grup regional informal, coordonat de presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, si de ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, care este presedinte al filialei din Alba a partidului. Membrii acestui grup, impreuna cu liderii filialelor din Moldova, au impus alegerea lui Teodor Stolojan in fruntea partidului, inaintea alegerilor din anul 2004.
Chiar inainte de Congresul PNL din anul 2005, liderii celor 16 filiale din Transilvania si Banat s-au intrunit la Cluj ca sa stabileasca strategia de sustinere a actualului lider al partidului, premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Acum, Grupul de la Cluj se numara printre artizanii excluderii din partid a fostului ministru al Culturii si Cultelor, Mona Musca, si a fostului primar din Brasov, deputatul Ioan Ghise.
Si in interiorul UDMR a aparut un Grup de la Cluj, condus de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, si de deputatul Hunor Kelemen. Acesta este format din politicieni tineri din Uniune, carora li s-au raliat o serie de politicieni experimentati, cum ar fi liderul Cercului Liberal din UDMR, senatorul Peter Eckstein-Kovacs, ori ministrul-delegat pentru Comert, Iuliu Winkler. Ei se anunta drept principalii promotori ai reformelor din interiorul Uniunii care ar putea avea drept consecinta indepartarea unor politicieni mai vechi, cum ar fi presedintele executiv al UDMR, Csaba Takacs, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Gyorgy Frunda, ori ministrul-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.
Deocamdata, nu exista grupuri regionale in PD, PRM si PC.

Cele mai citite

Ce a răspuns David Popovici la întrebarea „Care sunt plăcerile tale vinovate?”

David Popovici, campionul olimpic de 20 de ani, a dezvăluit într-un mod inedit una dintre plăcerile sale vinovate în cadrul unui episod al MCN...

Cursul BNR deschide anul 2025 în ușoară creștere față de finalul anului trecut

Banca Națională a României (BNR) a deschis anul 2025 cu un curs de 4,9749 lei/euro, în creștere față de 4,9741 lei/euro, nivel înregistrat pe...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...
Ultima oră
Pe aceeași temă