Sanatatea constanteana a primit o noua rectificare bugetara, in valoare de 900 milioane lei vechi. Suma este destinata asigurarii serviciilor medicale la domiciliu. Potrivit declaratiilor directorului general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, dr. Liviu Mocanu, pana pe data de 15 august furnizorii de astfel de servicii medicale trebuie sa prezinte la sediul institutiei toate documentele necesare in cazul in care doresc sa incheie un contract. „In total, anul acesta, pentru ingrijirile medicale la domiciliu avem disponibila suma de un miliard de lei vechi. Patru prestatori si-au manifestat pana acum dorinta de a incheia un contract cu institutia noastra in acest sens”, a mai precizat directorul Liviu Mocanu. El apreciaza ca suma destinata serviciilor medicale de acest gen este suficienta, tinand cont de faptul ca, in 2005, cei doi prestatori au furnizat servicii in valoare de circa 400 milioane lei vechi. Tot anul trecut, 85 de persoane au beneficiat de ingrijiri medicale la domiciliu, numarul lor ajungand in 2006 la o suta. Pot primi ingrijiri medicale la domiciliu pacientii aflati in faze terminale ale bolii sau cei care au suferit accidente vasculare cerebrale, dar numai in baza recomandarii medicului specialist.
Cazuri rezolvate, nevalidate de CJAS
Unitatile sanitare constantene au incheiat raportarile in baza sistemului DRG (caz de boala rezolvat) catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Directorul institutiei a precizat ca, din cauza unor greseli in completarea fiselor, o parte din DRG-uri nu au fost validate. Cele mai multe cazuri invalide se afla la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. „Din cele 5.761 de cazuri rezolvate de aceasta unitate sanitara, 188 nu au fost validate. Spitalul din Cernavoda a avut 268 de cazuri, dintre care 15 nu au fost validate, iar la spitalul din Mangalia, din cele 712 cazuri de boala rezolvate, nu am validat 24”, a explicat directorul CJAS Constanta. Toate unitatile sanitare au posibilitatea sa corecteze greselile si sa solicite validarea cazurilor rezolvate pana la sfarsitul anului in curs.
Stam bine la capitolul „medicamente”
CJAS Constanta, in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana, verifica, la inceputul fiecarei luni, activitatea unitatilor farmaceutice. Pana la ora actuala, activitatea din acest sector s-a desfasurat fara probleme deosebite.
Pentru luna august a fost disponibila suma de 65 miliarde lei vechi, utilizata in eliberarea medicamentelor gratuite, compensate si boli cronice. Pana ieri, din cele 145 de unitati farmaceutice din judet, 131 mai onorau cele trei tipuri de retete. Dintre acestea, 81 se afla in municipiul Constanta.
Verificari in aprovizionarea cu stupefiante
Incepand de ieri, CJAS Constanta a demarat un control in cadrul a 22 de farmacii, pentru a verifica modul in care acestea se aprovizioneaza cu stupefiante (morfina, tramadol si metadona). Pacientii care detin de la medicul de specialitate astfel de prescriptii isi pot ridica medicatia de la una din cele o suta de farmacii care au incheiat contract cu CJAS pentru programul de boli cronice. „Am demarat aceste controale pentru ca am primit o serie de reclamatii de la bolnavi. Ei spun ca anumite farmacii nu au in stoc aceste stupefiante. Momentan, vom efectua verificarile doar in ceea ce priveste un numar de 22 farmacii, insa controalele se vor extinde”, a conchis dr. Liviu Mocanu, directorul general al CJAS Constanta.