Gigantii din industria IT vizeaza piata clujeana. O serie de cautatori de talente si de reprezentanti ai companiilor din domeniul software au inceput prospectiuni in Cluj-Napoca. Printre cei interesati sa inceapa afaceri in capitala Ardealului se afla compania americana de software „Oracle”, precum si producatorul de calculatoare „IBM”.
Conform unui studiu primit de parlamentarii europeni, Romania este pe cale sa devina una dintre cele mai importante puteri in industria IT. Firma internationala de consultanta „AT Kearney” situeaza tara noastra printre primele 25 de locuri in lume ca atractivitate in domeniul investitiilor in Tehnologia Informatiei.
Documentul arata ca „IBM” a angajat deja 500 de specialisti romani in centrul sau din Bucuresti, pe care intentioneaza sa il mareasca. Compania americana ar urma sa mai deschida cateva astfel de centre in Romania, iar numarul angajatilor va ajunge la cateva mii.
Orasele vizate sunt Cluj-Napoca, Timisoara, Galati si Iasi. De asemenea, „Oracle” are contracte semnate cu 350 de specialisti romani in industria IT si doreste ca in urmatorii ani sa deschida 10 centre in tara noastra. Pe lista se afla din nou Cluj-Napoca si Timisoara.
Insa pe piata clujeana exista deja o serie de firme care si-au deschis centre de cercetare. Compania germana „Siemens” este una dintre ele. Aceasta firma are un centru de cercetare la Brasov si recent a inaugurat un al doilea centru in Cluj-Napoca. Dupa primele saptamani de activitate, reprezentantii companiei germane au decis sa mai angajeze o serie de informaticieni si sa extinda centrul care a devenit deja operational.
O alta companie importanta care deja a intrat pe piata de profil din Cluj-Napoca este gigantul american „Emerson”. Aceasta firma a cumparat cea mai mare parte a suprafetei parcului „Tetarom II”, unde ar urma sa deschida trei fabrici. „Emerson” a infiintat un centru de cercetare in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Invazie germano-irlandeza
Pe langa marii jucatori de pe piata globala, in capitala Ardealului exista deja cel putin trei mari jucatori care exploateaza nise foarte rentabile. De pilda, o firma din Cluj-Napoca produce software pentru Guvernul SUA. Desi este vorba de informatii clasificate, se pare ca programele de calculator produse la Cluj-Napoca ajuta institutiile cu atributii in domeniul apararii sa isi reorganizeze bazele de date si procedeele folosite in telecomunicatii.
Firma respectiva se numeste „IQuest” si a fost intemeiata in Germania de doi clujeni. Unul emigrase in Germania de Vest in timpul regimului comunist, iar celalalt in Suedia. Compania a deschis centre de producere a programelor software in Cluj-Napoca si in Brasov. In total, circa 150 de informaticieni romani lucreaza pentru clienti de top din Occident.
Compania are birouri in Germania, Franta, Ungaria si Romania si un parteneriat in Marea Britanie. Printre clientii sai se numara gigantul american „Pinnacle”, compania „HP” sau Posta maghiara. Pentru aceasta din urma firma a infiintat un grup de lucru la Budapesta, insa mai tot software-ul este produs in Romania.
Unul dintre intemeietorii companiei „IQuest”, clujeanul Cornelius Brondy, sustine ca a reusit sa incheie contractul cu autoritatile americane in urma recomandarilor altor firme care ii sunt clienti. El a adaugat ca soft-urile produse la Cluj-Napoca nu sunt pentru vanzarea de masa, ci sunt solutii pentru marile companii.
Brondy a adaugat ca firma care isi are centrul de productie in capitala Ardealului va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro, in crestere cu 40 la suta fata de anul trecut.
„IQuest” nu este, insa, singura companie din Cluj care a dat lovitura pe piata software. O alta firma intemeiata de un clujean scolit in Germania este „EBS”. Aceasta societate a realizat softul financiar folosit de Guvernul Germaniei, precum si de Biserica Lutherana si de cea Catolica din Germania, pentru plata salariilor. Astfel, cancelarul Angela Merkel isi ia salariul calculat cu ajutorul programului produs la Cluj-Napoca.
De asemenea, compania „EBS”, condusa de clujeanul Danile Metz, asigura si editarea inainte de tiparire a tuturor documentelor oficiale ale Comisiei Europene.
Cel de-al treilea jucator care exploateaza foarte bine un domeniu de nisa este compania „Bussines Logic Systems”, cu capital irlandez. Compania respectiva produce soft in domeniul telecomunicatiilor.