In fine, odiseea gunoiului produs de timiseni pare a se apropia de final. Inceputa in urma cu aproape patru ani, aceasta adevarata saga a consumat energii si bani, a provocat aprige dispute politice, a mobilizat societatea civila si i-a pus in incurcatura pe birocratii de la Bruxelles.
Un lucru era clar de multa vreme: vechea groapa de gunoi de la Parta este o bomba ecologica la marginea Timisoarei, un focar de infectie care trebuie urgent inchis. Varianta propusa de vechea administratie a judetului, construirea unui deponeu la Covaci, aflat la cativa kilometri la nord de capitala Banatului, s-a lovit de opozitia virulenta a localnicilor, dar si a multor timisoreni cu influenta.
Este vorba despre cei care si-au construit case in cea mai mare zona rezidentiala de la periferia Timisoarei, situata pe teritoriul comunei invecinate, Dumbravita. Speriati de posibilitatea ca nu vor putea respira aerul curat la care au visat, dar si de perspectiva ca le va scadea valoarea vilelor si a terenurilor, ei au mobilizat resurse nebanuite pentru a contracara acest proiect.
Demersurile lor au fost incununate de succes, mai ales dupa ce Comisia Europeana a fost sesizata de cativa cetateni germani, care revendica terenuri la Covaci, ca locatia propusa ar fi in litigiu sau ca ar avea un statut neclar. Fapt care a condus la pierderea unei finantari din fonduri ISPA de peste 40 de milioane de euro.
Aceeasi soarta a avut-o a doua tentativa, cea de amplasare a deponeului la Cheveres, la vreo 20 de kilometri de Timisoara. Abia dupa aceste insuccese, liderii Consiliului Judetean si-au dat seama ca trebuie sa schimbe strategia: sa ofere niste facilitati clare comunei care se va oferi, cu acordul cetatenilor, sa gazduiasca gunoiul pe care se parea ca nu-l doreste nimeni.
Surprinzator, 16 comune s-au aratat interesate de acest proiect, care le aduce ali-mentare cu apa, canalizare, drumuri, locuri de munca si, evident, bani la bugetul local. Competitia a fost castigata de Ghizela, comuna situata la 50 de kilometri de municipiul de pe Bega si care, astfel, s-a ales cu o investitie la care nici nu visa: 30 de milioane de euro, bani proveniti tot din fonduri europene, prin Ministerul Mediului.
Bineinteles, mai e mult pana departe. Ramane de vazut daca pana la sfarsitul anului viitor, cand europenii ne obliga sa inchidem groapa de la Parta, va fi operational noul deponeu si cat ii va costa pe timisoreni serviciul de salubritate, in conditiile in care gunoiul va fi transportat la o distanta de zece ori mai mare decat pana acum. Toate aceste intrebari isi gaseau raspuns mult mai repede, daca autoritatile locale ar fi conceput si pus in practica de la inceput o strategie mult mai clara si transparenta. De comunicare cu cetatenii, cel putin.