3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialGalaţiul cucereşte Europa cu pastramă de mistreţ şi cârnaţi de cerb

Galaţiul cucereşte Europa cu pastramă de mistreţ şi cârnaţi de cerb

Firmele locale se pregătesc pentru intrarea pe piaţa europeană cu 38 de produse tradiţionale.

 

Numărul produselor tradiţionale înregistrate de producătorii din Galaţi s-a triplat în ultima perioadă, ajungând de la 13 la 38. Potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, creşterea numărului de produse tradiţionale a fost înregistrată după ce SC Dru Agro SRL Galaţi a înregistrat la Ministerul Agriculturii 12 noi produse preparate din carne, între care piept de raţă „Nobil”, jambon de porc, mozaic de curcan, ruladă de curcan, muşchi de capră „Covurlui”, piept de pui cu şofran, mici tradiţionali, precum şi mai multe specialităţile din vânat, respectiv cârnaţi de mistreţ, cârnaţi de cerb, pastramă de cerb, pastramă de mistreţ.

Societatea gălăţeană figurează cu 25 de produse în Registrul de atestare a produselor tradiţionale. După participarea la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură „Săptămâna Verde”, de la Berlin, unde produsele au fost foarte bine apreciate, au fost primite foarte multe comenzi din  Germania şi Polonia. Administratorul societăţii, Ştefan Druică, intenţionează să investească în construirea unei noi capacităţi de producţie, în sistem tradiţional. În urmă cu câţiva ani, Galaţiul nu stătea prea bine la înregistrarea şi protejarea produselor tradiţionale româneşti în Uniunea Europeană. Operaţiunea fusese pregătită procedural de atestarea produselor tradiţionale la nivel naţional, în baza Ordinului MADR nr 690/2004. În primii 3 ani de aplicare a ordinului 690, din judeţul Galaţi au fost promovate doar două produse: braga „Alina” şi telemeaua „Covurlui”. După ce pe 01.01.2008 s-a dat startul la înregistrarea produselor tradiţionale şi în Uniunea Europeană, numărul produselor tradiţionale a crescut la  13.

Noile produse tradiţionale erau berea „Premium senior” şi berea „Faleza”, produse de SC Martens SA Galaţi, urmate de o serie de produse ale fabricii de conserve din Tecuci, zacusca de vinete, mâncare de fasole, tocană de legume, pulpă de roşii şi ghiveci în bulion. Un capitol la care încă se lucrează este cel al vinurilor din podgoriile gălăţene.

„Merlot-ul de Oancea”, reluarea tradiţiei

Un vin cu mari şanse de a fi înregistrat ca produs tradiţional în UE este „Merlot-ul de Oancea”. În 1987 câştigase 5 me-dalii de aur la un concurs internaţional, dar după 1990 producţia a încetat. În urmă cu patru ani, pentru relan-sarea acestui soi şi-au unit eforturile primarul Victor Chiriloaie şi un investitor, Gheorghe Chelaru, care a cumpărat o suprafaţă de 23 ha de teren, pe care le-a plan-tat cu vie. Mica podgorie e constituită după un concept ita-lian şi a intrat pe rod în 2009. Au şi fost făcute demersurile pentru înregistrarea soiului ca produs tradiţional. Solul de la Oancea este cel mai bun sol din ţară pentru vinurile roşii. Înainte de 1989 „Merlot-ul de Oancea” era considerat cel mai bun din ţară.

Cele mai citite

Victoria lui Trump aduce un boom de vânzări pentru producătorii chinezi de mărfuri comerciale

Deși al doilea mandat al președintelui Donald Trump este privit ca o provocare pentru economia bazată pe exporturi a Chinei, un sector beneficiază de...

Atac din Parlament la Iohannis: „De ce a aterizat F-35 abia după-amiaza aceasta, 12 noiembrie, în Parlament? Simplu: pentru că a decolat prea târziu...

Camera Deputaţilor a votat, marţi, deodată şi în procedură de urgenţă, la solicitarea Guvernului, proiectul privind achiziția a 32 de avioane F-35 de la...

Cum să alegi ciorapi din bumbac, pentru copii, dintr-un magazin de produse textile

Ciorapii pot fi unele dintre accesoriile și articolele atât de banale și totuși cele fără de care nu putem. Fie vorba pentru copii sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă