5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialFraude de miliarde in "industria" fierului vechi

Fraude de miliarde in „industria” fierului vechi

» Firmele constantene care achizitioneaza ilegal deseuri feroase prefera sa isi vanda "marfa" in judetele in care controlul autoritatilor este mai putin riguros.
» Mai bine de jumatate din centrele constantene de colectare preiau fara teama marfa furata, singura sanctiune pe care o risca fiind amenda.

Pe raza judetului constanta sunt inregistrate legal peste 300 de centre de colectare a deseurilor feroase, carora li se adauga alte peste 100 de unitati care functioneaza fara autorizatie. Mai bine de jumatate din firmele care administreaza aceste centre comit lunar infractiuni de evaziune fiscala, inselaciuni si falsuri. "Patronii" nu se tem prea mult de repercusiuni, intrucat legislatia din domeniu prevede simple amenzi, ridicole in comparatie cu banii negri care se scot din acest sector. In ultimii ani, foarte  putini administratori ai unor astfel de centre au ajuns dupa gratii, autoritatile motivand in general ca intentia lor de a savarsi o infractiune este foarte greu de dovedit. In ce constau insa faptele penale din aceasta adevarata industrie a fierului vechi? In primul rand este vorba despre faptul ca multe dintre aceste societati primesc marfa furata, stiut fiind faptul ca in judetul nostru exista retele bine organizate de "magneti" (hoti de fier vechi). Sute de persoane sustrag zilnic tone de deseuri, fie din Port, fie din triajele CFR sau alte obiective industriale. Unii sunt prinsi si se aleg cu dosare penale pentru furt dar restul (cea mai mare parte) reusesc sa isi duca prada la anumite centre de colectare. Aceste firme accepta deseurile fara sa puna prea multe intrebari si nu intocmesc nici un document de achizitie, asa cum cere legea. Unele societati fac chiar si astfel de acte, dar trec in ele date nereale, comitand asa infractiuni de fals in inscrisuri si uz de fals. Zeci de constanteni care la un moment dat au vandut legal la centre diverse cantitati de fier vechi s-au trezit ulterior ca apar in documente ca fiind parteneri in alte zeci de operatiuni, numele lor fiind folosit abuziv, uneori chiar de catre administratorii firmelor. Fierul cumparat ilegal, pe sume ridicole, de la "magneti" (prima mana) este in general revandut la preturi de doua-trei ori mai mari. In acest fel, un simplu SRL de fier vechi (cum sunt cele din celebra deja comuna Cuza Voda) obtine lunar cateva sute de milioane de lei vechi. Evident, este vorba si despre evaziune fiscala pentru ca din cauza nedeclararii acestor sute de tone de vandute bugetul de stat si cel local inregistreaza piederi uriase.

Noua "moda"
Multi ani, firmele constantene care practica astfel de metode ilicite si-au vazut linistite de treaba, scapand doar cu simple amenzi de cateva milioane de lei vechi, pentru ca nu aveau registrele contabile in regula. De suferit intr-adevar nu au decat amaratii de hoti marunti, cei care sustrag deseurile si care ajnung sa faca ani grei de "parnaie" atunci cand sunt prinsi. "Patronii" si administratorii centrelor nu patesc in general nimic, fiind persoane cu relatii care scapa cu sanctiuni pe linie economica si nu ajung niciodata in sfera penalului, Astfel, zeci de dosare de acest gen s-au incheiat cu NUP-uri (neinceprea urmaririi penale) date de procurori sau nici macar nu au ajuns la Parchete, fiind clasate din fasa, de catre politisti.
De cateva luni insa, una dintre institutiile abilitate sa controleze acest sector si anume Garda Financiara Constanta a intetit actiunea de verificare a acestor centre.  Directorul Garzii Financiare, Cristian Radu, a declarat ca in ultimele saptamani, din cele 11 centre controlate, doar la o singura firma nu s-au gasit nereguli. Nici acum nu este vorba de anchete penale, dar controalele sunt mult mai frecvente si au devenit suparatoare pentru unii dintre acesti administratori ilegali. Acestia au inceput sa isi schimbe o parte din practici, mai nou ferindu-se sa revanda marfa tot in judetul Constanta. Pentru a fi mai greu de depistata actiunea ilegala, cantitatea de deseuri feroase este trimisa departe, la firme din judetele in care controlul autoritatilor lasa de dorit. Sunt preferate nordul Moldovei si sud–vestul tarii (Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj si Olt), unde functioneaza alte cateva sute de centre clandestine. De curand, politistii din Suceava au reusit sa dea de urma unei astfel de firme fantoma, care a primit in cateva luni sute de tone de fier furat din judetul Constanta, care valorau peste 700 de milioane lei.
» Retele internationale

In contextul deschiderii granitelor o data cu intrarea in Uniune, firmele de colectare a fierului vechi s-au aratat interesate si de piata externa. Reusita acestui plan depinde insa de cat de serioase sunt cererile de peste hotare. Exista semnale ca unele dintre firmele mici de constructii care activeaza afara si care au parteneri romani ar fi interesate sa foloseasca fier cumparat la negru din Romania. In acest fel, sute de tone din Portul Constanta ar putea ajunge in strainatate si dupa ce i s-ar da o forma noua ar fi vandut ca bun, partenerilor straini. Din acest punct de vedere, inventivitatea (infractionala) a romanului pare sa nu cunoasca limite.

Cele mai citite

Reilly Opelka l-a învins pe Novak Djokovic, realizând una dintre cele mai mari victorii ale carierei sale

Reilly Opelka a realizat una dintre cele mai mari victorii ale carierei sale, eliminându-l pe Novak Djokovic, principalul favorit al turneului Brisbane International. Reilly...

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...

România, în topul celor mai bune destinații europene pentru investiții imobiliare în 2025

România se află pe locul al treilea în clasamentul celor mai bune țări europene pentru investiții în proprietăți în 2025, conform unui raport recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă