Peste 250 de fosti ofiteri ai Armatei romane din judetul Timis asteapta sa primeasca adeverintele de salariu din perioada in care au fost militari activi. Documentele sunt necesare pentru recalcularea pensiilor, dar majoritatea petitionarilor asteapta de luni bune, unii chiar mai mult de un an, un raspuns.
La Centrul Militar Judetean au fost inregistrate 256 de cereri, dar nici o adeverinta nu a ajuns pana acum la beneficiari. Aceste acte trebuie eliberate de catre Arhivele Militare – Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Militare Istorice de la Pitesti.
Drumul fostilor ofiteri ai Armatei pana la obtinerea adeverintei de salarizare este lung si intortocheat. Cine spune ca armata este o institutie in care ordinea si disciplina sunt litera de lege se inseala. Numai pentru documentarea acestui subiect am fost plimbati, telefonic, de la „ana la caiafa” prin birourile Centrului Militar Judetean.
De la ofiterul de serviciu si pana la personalul care preia si inregistreaza cererile, toata lumea te asculta, dar nu-ti poate da cine stie ce relatii. Doar maiorul Mihaela Ionescu, ofiterul responsabil cu relatiile publice, ne-a putut lamuri, cat de cat, ce parcurs au actele oamenilor, de la Timisoara, la Pitesti si retur.
Din momentul in care solicitarea pentru adeverinta de salarizare a fost inregistrata, urmeaza calvarul: datele sunt transmise la Pitesti si sunt receptionate de unul dintre cei doar 12 angajati ai institutiei. „Avand in vedere ca aici se strang informatiile din toata tara, iar personalul este redus numeric, e, pe undeva, de inteles de ce dureaza atat pana sa primim raspunsurile. Nici noua nu ne convine ca oamenii au de suferit”, a spus maiorul Mihaela Ionescu.
Asteptarea care se poate dovedi tardiva
Ioan Nicolae Popescu este un fost ofiter de Armata ce a fost trecut in rezerva in anul 1952. Dupa ce a lucrat pe la mai multe intreprinderi, acum are o pensie putin mai mare decat salariul minim pe economie. „Cand eram ofiter activ, aveam un salariu bun. Daca mi s-ar recalcula pensia, cred ca as avea in plus pe luna pana intr-un milion de lei vechi”, calculeaza cadru militar.
Numai ca, desi a depus cererea pentru adeverinta de salariu la inceputul anului, nici pana acum nu a primit vreun raspuns. Pensionarul, care sufera de mai multe boli, a purtat o corespondenta acerba cu Centrul de Studii si Pastrare a Arhivelor Militare Istorice de la Pitesti si chiar cu Ministerul Apararii Nationale, dar nu a primit nici un semn, fie el bun sau rau, pana acum.
„Conform legii recalcularii pensiei, am timp trei ani sa-mi completez dosarul. Ma intreb numai daca nu va fi prea tarziu pentru mine”, adauga interlocutorul.
In aceeasi situatie ca Ioan Nicolae Popescu, in Timis mai sunt aproape 300 de pensionari care au fost ofiteri activi ai Armatei romane. Pentru ei, o eventuala pensie marita post-mortem nu ar mai insemna, insa, nimic.