O dată cu reorganizarea sistemului de pază a frontierei, cele zece foste pichete grănicereşti de la graniţa cu Ucraina au fost abandonate, iar acum se află într-o stare avansată de degradare.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Maramureş, Radu Lungu, cele zece pichete au fost închise, când autorităţile au schimbat modalitatea de pază şi de supraveghere a frontierei româno-ucrainene.
„Până la închiderea pichetelor, paza şi supravegherea frontierei se efectua de personalul care lucra în ture, după care întreaga structură de lucru a fost mutată la sectoarele poliţiei de frontieră cu bază de lucru în unele comune sau în oraş. În această situaţie, pichetele montane au fost închise, însă, din păcate, clădirile au fost distruse de unii localnici, furând bunuri şi alte obiecte lăsate în clădiri”, a spus Radu Lungu.
Pichetele ar putea fi transformate în refugii montane
Pichetele grănicereşti au fost construite imediat după al Doilea Război Mondial pe noua graniţă româno-sovietică, care atunci era înconjurată de un gard de sârmă de-a lungul a 200 de kilometri, iar grănicerii patrulau de-a lungul frontierei comune.
Cel mai înalt pichet grăniceresc din ţară a funcţionat până-n anul 2004, pe versantul Stogul ( 1.820 metri altitudine). Iniţial, IJPF Maramureş intenţiona să predea fostele pichete grănicereşti administraţiei locale pentru a fi transformate în refugii montane sau cabane turistice, însă procedura a fost blocată din motive necunoscute.
Fostele pichete grănicereşti au funcţionat în Poienile de sub Munte – Stogul, Ludescu şi Capul Groşi – şi Valea Vişeului.