1.1 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialFermierii tulceni se tem de investitorii arabi

Fermierii tulceni se tem de investitorii arabi

În timp ce preşedintele Băsescu îi invită pe oamenii de afaceri din ţările arabe să investească în România, un fermier din Tulcea îi solicită ministrului Agriculturii să oprească achiziţiile de teren agricol de către arabi. Taşcu Caraman i-a cerut ministrului Valeriu Tabără, într-o întâlnire pe care a avut-o cu fermierii din judeţul Tulcea, să oprească investiţiile oamenilor de afaceri arabi în terenuri agricole din nordul Dobrogei. „În judeţul Tulcea, arabii cumpără suprafeţe mari de teren şi vor scoate din afaceri fermierii locali. Vă solicit să luaţi măsuri pentru a opri aceste afaceri care ne aduc prejudicii”, a spus fermierul Caraman. Ministrul Tabără nu a dat încă un răspuns fermierului tulcean.

Localnicii primesc 2.000 de euro pe hectar

Fermierii tulceni spun că se tem de investitorii din ţările arabe, care au început să cumpere masiv teren agricol, pentru că pierd monopolul pe care-l au ca arendaşi ai terenurilor localnicilor. În ultimele luni, la agenţiile imobiliare au apărut multe oferte de la investitori străini de cumpărare a terenului agricol în zonele Baia, Topolog, Casimcea, Dăeni, Măcin. Ofertele vizează cumpărarea unor loturi mari de teren, de cel puţin 500 ha, pentru constituirea unor ferme mixte. Autorităţile din Tulcea susţin că respectivii investitori intenţionează să valorifice, la faţa locului, cea mai mare parte din producţia vegetală şi animală prin prelucrare în mici fabrici de produse alimentare. Localnicii din respectivele zone care nu mai pot lucra pământul pe care-l deţin au început să îl vândă cu 1.800 – 2.000 euro/ha. Ei spun că vând terenul agricol pentru că, de ani buni, arendaşii locali nu plătesc chiria pe teren conform contractelor, motivând că seceta le distruge recoltele. Proprietarii terenurilor date în arendă, cei mai mulţi fiind oameni în vârstă, se tem, de asemenea, de creşterea taxelor şi impozitelor.

Majoritatea poducţiei este exportată

Vasile Gudu, prefect al judeţului Tulcea, spune că este nejustificată îngrijorarea fermierilor privind concurenţa pe care investitorii străini o fac în agricultura judeţului Tulcea. „Doar şase la sută din terenul arabil din nordul Dobrogei este în proprietatea sau în administrarea unor investitori străini. Fermierii străini care lucrează în judeţul Tulcea au făcut investiţii majore şi afacerile acestora sunt prospere, ceea ce este un factor pozitiv pentru dezvoltarea agriculturii locale. Oamenii de afaceri străini care lucrează în agricultura tulceană au investit milioane de euro în refacerea unor plantaţii viticole şi în agricultura ecologică, în Delta Dunării şi în preajma Parcului Naţional Munţii Măcin. Cea mai mare parte a producţiei realizată de aceşti fermieri se exportă”, a declarat acesta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă